Skoči do osrednje vsebine

Festival Brati gore 2023 in 130 let Planinske zveze Slovenije

Ministrstvo za naravne vire in prostor v sklopu slovenskega predsedovanja Alpski konvenciji in Planinska zveza Slovenije (PZS) ob svoji 130 letnici delovanja, organizirata osrednji dogodek v okviru Festivala Brati gore 2023. . Festival Brati gore spodbuja praznovanje kulturne raznolikosti in hkrati podobnosti v Alpah in ustvarja povezave med gorami in kulturo.

Festival Brati gore je bil prvič zasnovan leta 2015, in sicer z namenom obeleženja Mednarodnega dneva gora, ki ga vsako leto praznujemo 11. decembra.

 Na dogodku v knjižnici Franceta Balantiča Kamnik bo predstavljena knjiga Triglav je naš,  novo delo raziskovalca planinske zgodo­vine Dušana Škodiča, ob letošnji 130. obletnici ustanovitve Sloven­skega planinskega društva (SPD), predhodnika Planinske zveze Slovenije (PZS). Knjiga je nastala na podlagi nepričakovano odkritih arhivov in na novo osvetljuje začetke organiziranega planinstva in alpinizma na Slovenskem. Prinaša nazoren opis dejavnosti SPD, v ozadju katerih so bila nacionalna trenja vse očitnejša in vse bolj groba, vanje pa avtor domiselno vplete še zgodbo o Triglavu kot sim­bolu slovenstva. V središču drugega dela knjige je alpinizem z vrsto doslej neznanih zanimivosti o Klodwigu Tschadu, drenovcih in drugih ter o Julijskih Alpah, strahu spoštovani Steni in načrtovanju zobate železnice na Triglav.

Z avtorjem knjige Triglav je naš  Dušanom Škodičem in predsednikom PZS Jožetom Rovanom se bo pogovarjal Matjaž Šerkezi.

  do
Kamnik, Knjižnica Franceta Balantiča Kamnik

Mednarodni dan gora

Ministrstvo za naravne vire in prostor, v sklopu slovenskega predsedovanja Alpski konvenciji, in Planinska zveza Slovenije (PZS) ob svoji 130 letnici delovanja, organizirata festival Brati gore 2023.