Skoči do osrednje vsebine

Z uporabo eOsebne bodimo zgled

Ker je eOsebna med nami že nekaj časa, smo vsem inštitucijam javnega sektorja z dopisom predstavili eOsebno z mnogimi prednostmi, ki jih želimo predstaviti tudi vam.

Od konca marca leta 2022, ko se je pričela izdaja nove osebne izkaznice, je že skoraj pol milijona državljanov pridobilo izkaznico, ki je obenem tudi elektronska osebna izkaznica in omogoča opravljanje e-storitev. Z uporabo mobilne aplikacije eOsebna, ki spremeni pametni telefon v čitalnik pametnih kartic in omogoča dostop do digitalnih potrdil, nameščenih na osebni izkaznici, postane prijava v e-storitve povsem enostavna in tako se pot do storitev in ustanov bistveno skrajša. Ker ima čip, ki omogoča elektronsko poslovanje, lahko varno dostopamo do različnih spletnih storitev in elektronsko podpisujemo različne dokumente. Nova osebna izkaznica s čipom se ne uporablja zgolj kot identifikacijski in potovalni dokument. Omogoča namreč tudi elektronsko identifikacijo in elektronski podpis, pri čemer pa ima v primerjavi s klasičnim digitalnim potrdilom, ki ga moramo namestiti na računalnik, številne prednosti, saj omogoča: 

  • identifikacijo visoke ravni zanesljivosti v spletnem okolju, da lahko brez skrbi uporabljate različne e-storitve,
  • varen dostop do e-storitev prek katerekoli naprave (računalnik, telefon ali tablica),
  • elektronski podpis dokumentov, ki je enakovreden lastnoročnemu podpisu,
  • izvajanje številnih storitev na spletu brez obiska upravnih enot,
  • nova osebna izkaznica s čipom nadomešča tudi kartico zdravstvenega zavarovanja.


Mobilna aplikacija eOsebna deluje na pametnih napravah, ki podpirajo protokol NFC in je dostopna prek trgovin Google Play, App Store in AppGallery ter jo uporabljamo kot čitalnik za prijavo v elektronske storitve. Predstavlja pa tudi orodje za upravljanje z gesli, saj omogoča prijavo v e-storitve z e-osebno izkaznico prek portala SI-PASS, aktivacijo e-osebne izkaznice z začetnim geslom ali kodo PUK, spremembo kode PIN in celo odklepanje e-osebne izkaznice s kodo PUK. Če vas do sedaj med branjem tega teksta še nismo uspeli prepričati o prednostih uporabe eOsebne, vam sporočamo, da pokriva mnoga področja našega življenja. Na področju kariere lahko dostopate do potrdila o nekaznovanosti (portal eUprava), kronološkega pregleda zaposlitev (portal eZPIZ), lahko oddajate različne obrazce, vezane na pokojnino (portal eZPIZ) in dostopate do prijave na različna izobraževanja v javni upravi (portal Upravna akademija). Bodoči študentje se lahko na daljavo vpišete na željeno fakulteto (portal eVŠ) ali pridobite štipendije (portal eUprava). Družine lahko oddajate dohodnine (portal eDavki), poročate o porabi elektrike, pregledujete različne račune porabe (portal mojElektro), uporabljate storitve zavarovanj (portal iTriglav), oddajate vloge za očetovski dopust (portal eUprava) in otroški dodatek (portal eUprava) ter zaprosite za znižano plačilo vrtca preko portala eUprava. Tisti, ki se selite, lahko pregledate trg nepremičnin in vrednotenja nepremičnin (portal ePROSTOR), spremenijate prijavo začasnega prebivališča (portal eUprava) ali pridobite lokacijsko informacijo (portal eUprava). Prav vsi lahko opravite nakup vozovnice IJPP iz varnega zavetja svojega doma in pridobite subvencije za električna vozila (portal eUprava). Če ste kdaj prejeli kazenske točke, pa lahko stanje preverite na portalu eUprava, teh pa želimo, da bi bilo čim manj. Ker je zdravje edino kar šteje, nam portal zVEM omogoča pregled zdravstvenih storitev, receptov, naročanje na preglede, vpogled v eBOL oz. bolniški list in pregled zdravnikov ter izvedenih zdravstvenih storitev (portal ZZZS). Naročanje na pregled k zdravniku (portali zdravstvenih domov) je oddaljen le nekaj klikov, vsi ozaveščeni pa se lahko zlahka opredelimo za darovanje organov preko eUprave, saj ti največkrat rešujejo življenja mnogih. 


Ker si želimo, da bi bili javni uslužbenci in ves javni sektor zgled državljankam in državljanom, smo z dopisom opomnili na mnoge pozitivne lastnosti nove osebne izkaznice, ki vsem nam še kako lajša vsakdanja življenjska opravila.