Skoči do osrednje vsebine

Nadzor na mejah podaljšan do 9. decembra, 22. decembra nadzor za šest mesecev

Začasni ponovni nadzor na notranjih mejah je podaljšan za 20 dni, in sicer do 9. decembra 2023 (po 28. členu Zakonika o schengenskih mejah). Z 22. decembrom pa se začne začasni ponovni nadzor na notranjih mejah za šest mesecev, kot ga določa 25. člen Zakonika o schengenskih mejah.

Vlada Republike Slovenije je na seji 16. novembra 2023 izdala Odlok o spremembi Odloka o uvedbi začasnega ponovnega nadzora na notranjih mejah Republike Slovenije z Republiko Hrvaško in Madžarsko in ga objavi v Uradnem listu Republike Slovenije. Odlok začne veljati naslednji dan po objavi v uradnem listu.

Objavljen odlok v uradnem listu (Uradni list Republike Slovenije, številka 116/2023, z dne 17. novembra 2023)

Vlada se je seznanila tudi z razlogi za uvedbo začasnega ponovnega nadzora na notranjih mejah s Hrvaško in Madžarsko z 22. decembrom 2023 za obdobje šestih mesecev, kot ga določa 25. člen Zakonika o schengenskih mejah. Ministrstvu za zunanje in evropske zadeve je naložila, da o nameravani uvedbi začasnega ponovnega nadzora obvesti države članice Evropske unije in Evropsko komisijo.

Varnostna tveganja (vojna v Ukrajini, konflikti na območju Bližnjega Vzhoda in nekaterih afriških območij, organizirani kriminal in terorizem, ogroženost zaradi terorizma v Republiki Sloveniji in regiji) še naprej ostajajo povečana. Predstavljajo resno grožnjo javnemu redu in notranji varnosti, za katero ni mogoče pričakovati, da bo prenehala v naslednjih nekaj mesecih. Razvoj dogodkov v širši regiji je zelo dinamičen in nepredvidljiv, iz podatkov pristojnih služb pa je mogoče sklepati, da se varnostna situacija še vsaj pol leta ne bo spremenila in bo v tem času treba še naprej izvajati ukrepe za zagotavljanje varnosti. Podatki, pridobljeni v obdobju od začasnega notranjega nadzora, uvedenega po 28. členu Zakonika o schengenskih mejah, potrjujejo, da ta predstavlja enega pomembnih ukrepov za zagotavljanje notranje varnosti, zato ga je smiselno nadaljevati tudi v prihodnje.

Ob upoštevanju načela sorazmernosti bodo načini in intenziteta ukrepov začasnega nadzora na notranjih mejah še naprej ciljno usmerjeni in osredotočeni na preprečevanje terorizma, ekstremizma in čezmejne kriminalitete. Ukrepi bodo še naprej potekali tako, da bodo čim manj vplivali na potnike, okolje in gospodarstvo in še posebej na življenje prebivalstva ob meji. Prav tako bo slovenska policija še naprej izvajala skupne aktivnosti s policijama sosednjih držav (mešane patrulje, skupni nadzori, izmenjava informacij, redna posvetovanja …) ter si še naprej prizadevala za tesno sodelovanje.

Slovenija ostaja velika zagovornica schengenskega območja in pravice svobode gibanja. Trdno je zavezana odpravi nadzora na notranjih mejah takoj, ko bodo razmere to dopuščale.