Skoči do osrednje vsebine

Jutri, 18. novembra, bo Dan za jabolka

Jutri, 18. novembra, bo Dan za jabolka. Ta sadež velja v Sloveniji za tradicionalnega, saj imamo odlične pogoje za pridelavo jabolk, ki po kakovosti resnično izstopajo. Idealna klima in tla za pridelovanje sta tista pogoja, ki omogočata, poleg številnih sort ohranjati še vedno tudi avtohtone, ki so izjemno pomembne za našo naravno in kulturno dediščino.

Slovenska jabolka so z vidika kakovosti resnično nadpovprečna, kar potrjujejo tudi meritve kakovosti.

Različne sorte slovenskih jabolk z znakom »izbrana kakovost – Slovenija« bodo v okviru kampanje sektorja sadja v pokušino na voljo obiskovalcem stojnic na šestih različnih lokacijah po Sloveniji (v Ljubljani na Prešernovem trgu, v nakupovalnem središču Citypark BTC in Supernovi Rudnik; v Mariboru na Glavnem trgu 2 in v nakupovalnemu središču Europark; v Celju pa v nakupovalnem središču Citycenter). Prav zaradi izjemne raznolikosti pridelovalnih pogojev v Sloveniji lahko potrošniki izbiramo med mnogimi sortami ter uživamo v pestrosti ponudbe in okusov.

Nacionalna kampanja za promocijo sektorja sadja je zasnovana v sodelovanju Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP) skupaj s slovenskimi pridelovalci in predelovalci sadja in je namenjena splošni promociji sadja in promociji sadja ter izdelkov iz sadja z znakom »izbrana kakovost – Slovenija«. Znak potrošniku zagotavlja nakup sadja, pridelanega in predelanega v Sloveniji. Vključitev v shemo je prostovoljna, pridružijo pa se lahko vsi členi v prehrambni verigi.

Znak je v pomoč potrošnikom pri izbiri sadja in izdelkov iz sadja na policah trgovin. Prednost lokalno pridelanega sezonskega sadja s znakom »izbrana kakovost – Slovenija« je trojna: v preverjeni kakovosti, slovenskem poreklu in dodatni neodvisni kontroli. Da pridelovalci in predelovalci sadja dosledno izpolnjujejo dodatne kriterije sheme »izbrana kakovost«, presojajo pooblaščeni neodvisni certifikacijski organi. Po tem, ko preverijo, ali so bili vsi postopki izvedeni skladno s potrjeno specifikacijo, pridelovalci in predelovalci pridobijo certifikat z možnostjo uporabe znaka »izbrana kakovost – Slovenija«.

Na spletni strani Naša super hrana najdete dodatne informacije o shemah kakovosti ter o promociji sadja.