Skoči do osrednje vsebine

Državna Sekretarka Eva Vodnik na strokovnem dogodku ob 20-letnici preventivnega programa ZORA

Državna sekretarka Eva Vodnik je nagovorila udeležence 13. izobraževalnega dneva Državnega programa ZORA, ki je letos potekal v luči 20-letnice tega preventivnega programa za zgodnjega odkrivanja predrakavih sprememb materničnega vratu.

Državni program zgodnjega odkrivanja predrakavih sprememb materničnega vratu ZORA (Zgodnje Odkrivanje predRAkavih sprememb materničnega vratu) je prvi organiziran populacijski presejalni program za raka v Sloveniji, ki je bil pod okriljem Onkološkega inštituta Ljubljana vzpostavljen leta 2003. V tem času je program ZORA dosegel izjemne rezultate, saj se je zbolevnost za rakom materničnega vratu več kot prepolovila – v začetku 60. let prejšnjega stoletja je bil v Sloveniji rak materničnega vratu drugi najpogostejši rak pri ženskah, v zadnjih letih pa se ne umešča več med 10 najpogostejših rakov. Slovenija bi lahko bila celo med prvimi evropskimi državami, ki bi ji uspelo raka materničnega vratu odpraviti.

Program ZORA letos obeležuje že 20. obletnico delovanja. V tem času se je v Sloveniji po podatkih Registra ZORA presejalnega pregleda za raka materničnega vratu udeležilo 740.000 žensk, pravočasno je bilo odkritih in zdravljenih 33.500 predrakavih sprememb materničnega vratu in odkritih 2.664 rakov materničnega vratu.

V luči častitljive obletnice delovanja, pregleda rezultatov in načrtov za prihodnost, je potekal tudi letošnji 13. izobraževalni dan Državnega programa ZORA. Strokovnega dogodka se je udeležila tudi državna sekretarka Eva Vodnik in uvodoma nagovorila udeležence. Ob tem se je zahvalila vsem tistim strokovnjakom, ki že dvajset let s svojim vsakodnevnim delom pomagajo, da slovenske ženske danes pomembno manj zbolevajo in umirajo za rakom materničnega vratu kot so v preteklosti. »Res smo lahko ponosni na ta program, ki ga kot primer dobre prakse prepoznava tudi Svetovna zdravstvena organizacija in ga širi po svetu. Zato hvala vsem ginekologom, medicinskim sestram, presejalcem, citopatologom, patologom,  epidemiologom in vsem ostalim, ki ste zaslužni za kakovostne in pravočasne storitve, ki v okviru programa ZORA rešujejo življenja žensk.« Hkrati je državna sekretarka opozorila, da so kljub zasluženemu ponosu pred nami ministrstvom in programom ZORA že novi izzivi. »Da bi dosegli ambiciozen cilj odprave raka na materničnem vratu, bo potrebno prilagoditi presejalno politiko novim znanstvenim dognanjem in evropskim priporočilom glede presejanja s testom HPV (človeški papilomavirusi). Spremembe pa bo treba uvajati na način, da bodo vzdržne in sprejemljive v slovenskem okolju. Dvigniti pa moramo tudi precepljenost proti HPV in sprejeti odločitev, kako presejati proti HPV cepljene ženske,« je zaključila.