Skoči do osrednje vsebine

Srečanje s predstavniki agencije za identifikacijske dokumente, registre in izmenjavo podatkov BIH

Na ministrstvu smo danes gostili dr. Almira Badnjevića, direktorja in predstavnike Agencije za identifikacijske dokumente, registre in izmenjavo podatkov (IDDEEA) iz Bosne in Hercegovine. Sprejela jih je državna sekretarka dr. Aida Kamišalić Latifić, ki jim je uvodoma predstavila vizijo in proces digitalne preobrazbe v Sloveniji ter vlogo in naloge Ministrstva za digitalno preobrazbo.

Direktor Badnjević je predstavil izzive, s katerimi se srečujejo pri digitalni preobrazbi v Bosni in Hercegovini in vlogo njihove agencije pri razvoju elektronskih javnih storitev, uvedbi elektronske osebne izkaznice in elektronskega podpisa. Izrazil je prošnjo za prenos naših izkušenj in primerov dobre prakse na teh področjih, zlasti kar se tiče finančnih prihrankov.    

Kristina Valenčič, generalna direktorica Direktorata za razvoj digitalnih rešitev in podatkovno ekonomijo in Tadej Gabrijel, namestnik generalne direktorice, sta predstavila strateške in organizacijske okvire za digitalno preobrazbo s poudarkom na digitalnih javnih storitvah ter mednarodne uvrstitve Slovenije na tem področju.

Elektronske storitve za državljane in podjetja z nekaj aktualnimi primeri najboljših praks je gostom predstavila mag. Vesna Vidmar, vodja Sektorja za razvoj elektronskih storitev. Poudarila je zlasti koristi uvedbe elektronskega bolniškega lista, ki je prinesel znatni finančni prihranek za vse udeležene strani v višini 11,5 milijonov evrov letno.      

Mag. Aleš Pelan, vodja Sektorja za storitve zaupanja, je prikazal uporabo elektronske identifikacije, elektronskih podpisov in drugih zaupanja vrednih storitev, vključno z elektronsko osebno izkaznico. 

Obe strani sta izrazili interes po nadaljnjem tesnejšem sodelovanju, kar je opredeljeno tudi v predvidenem Sporazumu o sodelovanju med obema državama.

Udeleženci sedijo za mizo.

Srečanje državne sekretarke z delegacijo BIH | Avtor: Ministrstvo za digitalno preobrazbo

1 / 3