Skoči do osrednje vsebine

Javna razprava o štirih biocidnih aktivnih snoveh

Evropska agencija za kemikalije poziva zainteresirane strani, da do 4. januarja 2024 posredujejo znanstvene in tehnične podatke o alternativah ali tehnologijah za dinotefuran, vrste proizvoda 18, medetomidin, vrste proizvoda 21, polimerni bentain, vrste proizvoda 8 in 2,2-dibromo-2-cianoacetamid (DBNPA), vrste proizvoda 6.

Evropska agencija za kemikalije (angleško European Chemicals Agency - ECHA)   je sprožila postopek javne razprave o zamenjavi treh biocidnih aktivnih snovi, in za izključitev ene iz 5. člena BPR.

  • V postopku priprave ocene tveganja za dinotefuran, vrste proizvoda 18, medetomidin, vrste proizvoda 21 in polimerni bentain, vrste proizvoda 8 so Belgija, Norveška in Grčija, kot države ocenjevalke opredelile snovi, ki so v skladu z 10. členom Uredbe o biocidnih proizvodih možne za zamenjavo. ECHA je zato pred predložitvijo mnenja o odobritvi ali podaljšanju teh aktivnih snovi Komisiji sprožila postopek javne razprave o njihovi zamenjavi.

Namen javne razprave je zbiranje informacij o razpoložljivosti alternativ, ki bodo pomagale pri pripravi  primerjalnih oceni pred izdajo dovoljenj za biocidne proizvode, ki vsebujejo te snovi.

  • Aktivna snov kot DBNPA, ki izpolnjuje merila za izključitev, se ne sme odobriti, razen če se dokaže, da je izpolnjen vsaj eden od pogojev za odstopanje od člena 5 (2) BPR (Biocidal Product Regulation). Javna razprava bo omogočila, da se zberejo informacije, ki dokazujejo, ali je izpolnjen eden ali več pogojev za odstopanje, zlasti na razpoložljivost primernih alternativ ali tehnologij, neposredne ali kumulativne učinke na zdravje ljudi ali okolje ali na posebne socialne ali gospodarske posledice.

Komisija se bo na podlagi zbranih podatkov, skupaj z državami članicami odločila, ali bo podaljšala odobritev DBNPA vrste proizvoda 6.

Javno posvetovanje o vseh štirih predlogih traja do 4. januarja 2024.  

Navodila za predložitev informacije in natančneje opisana postopka javne razprave o kandidatih za zamenjavo treh snovi (v angleščini) in odstopanju od meril za izključitev (v angleščini) ene sta na voljo na spletni strani ECHA.