Skoči do osrednje vsebine

Svetovni dan znanosti za mir in razvoj letos pod geslom »Gradimo zaupanje v znanost«

Svetovni dan znanosti za mir in razvoj, ki ga obeležujemo 10. novembra, poudarja pomembno vlogo znanosti v družbi in potrebo po vključevanju širše javnosti v razprave o znanstvenih vprašanjih.

Na predlog Organizacije Združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo (angleško United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization – UNESCO) je 10. november postal vsakoletni praznik posvečen znanosti, z namenom poudariti vlogo znanosti pri zagotavljanju in vzdrževanju miru in razvoja. Osrednja tema letošnjega dne je »Gradimo zaupanje v znanost«.

Zaupanje v znanost spodbuja razvoj in uporabo na dokazih temelječih rešitev za večplastne izzive sodobnega sveta. Vpliva na način delovanja znanstvenikov in na to, kako družba dojema znanost. Poleg tega krepitev zaupanja v znanost krepi na znanosti utemeljene politične odločitve in podporo družbe za njihovo uporabo.

Svetovni dan znanosti za mir in razvoj poudarja pomembno vlogo znanosti v družbi in potrebo po vključevanju širše javnosti v razprave o znanstvenih vprašanjih. Prav tako poudarja pomen znanosti v vsakdanjem življenju in ozaveščenosti javnosti o vlogi znanosti za miroljubno in trajnostno družbo.

Da se Unescovi programi in dejavnosti na področju znanosti izvajajo tudi v Sloveniji, skrbi predvsem Slovenska nacionalna komisija za UNESCO s svojimi članicami. Tako imamo v Sloveniji kar 4 Unescove katedre, ki spodbujajo meduniverzitetno sodelovanje izven meja.

Unescove katedre v Sloveniji:

Svetovni dan znanosti za mir in razvoj bo 10. novembra obeležila tudi slovenska Mreža Unescu pridruženih šol (ASPnet) z že tradicionalnim projektom Veselje do znanosti, ki ga izvaja Gimnazija Celje-Center in v katerem veselje do naravoslovnih znanosti, raziskovanja in eksperimentov poveže številne Unescove šole iz vse Slovenije.

Slovenska znanstvena fundacija pa bo 10. novembra priredila posebno prireditev za dijakinje in dijake ter njihove profesorice in profesorje, ki so jo poimenovali “Od molekule do zdravila, od laboratorija do pacienta”. Pri tem sodelujejo z raziskovalkami in raziskovalci Fakultete za farmacijo in Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani ter Slovenske nacionalne komisije za Unesco. Prireditev bo v prostorih Fakultete za farmacijo Univerze v Ljubljani.

UNESCO bo v času 42. zasedanja Generalne konference, ki poteka v Parizu, organiziral dva dogodka, ki bosta obeležila svetovni dan znanosti. Okroglo mizo na visokem nivoju na temo graditve zaupanja v znanost (v angleščini)  in osrednjo slovesnost ob podelitvi nagrade Kalinga za popularizacijo znanosti (v angleščini).

Naj bo svetovni dan znanosti za mir in razvoj v znamenju ozaveščanja o pomenu znanosti za napredek in dobrobit človeštva.