Skoči do osrednje vsebine

Minister Felda na zasedanju generalne konference UNESCO v Parizu

Minister za vzgojo in izobraževanje dr. Darjo Felda se je v Parizu udeležil 42. zasedanja generalne konference UNESCO, kjer so sodelovale vse države članice Organizacije Združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo.
Minister za vzgojo in izobraževanju dr. Darjo Felda stoji na govorniškem odru in nagovarja zbrane na plenarnem zasedanju Unesca.

Minister za vzgojo in izobraževanje dr. Darjo Felda na zasedanju generalne konference UNESCO v Parizu. | Avtor: Ministrstvo za vzgojo in izobraževanje

1 / 2

Slovenija je na področju izobraževanja med drugim podprla programe, ki se zavzemajo za vključujoče izobraževanje, izobraževanje za človekove pravice in ohranjanje dostopnosti izobraževanja ter vzgojo večkulturnosti, s krepitvijo strpnosti.

Minister za vzgojo in izobraževanje dr. Darjo Felda je prvi uradni dan obiska nagovoril zbrane na plenarnem delu. Minister je poudaril, da je potrebno okrepiti področja izobrazbe, znanosti in kulture, ki so osrednja področja delovanja organizacije UNESCO.

Minister Felda je podprl tudi napore organizacije pri naslavljanju etičnih dimenzij razvoja umetne inteligence na svetovni ravni, pri čemer je pomembno prepoznati tudi potenciale novih tehnologij za rabo v znanosti in izobraževanju.

Zadnji dan obiska se je minister Felda sestal z go. Stefanio Giannini, namestnico generalne direktorice za izobraževanje na UNESCO. Spregovorila sta o dobrem sodelovanju v usmerjevalnem odboru za cilj trajnostnega razvoja, ki naslavlja področje izobraževanja, pri katerem minister zaključuje svoje mandatno obdobje. Pogovor je stekel tudi o zelenem prehodu in digitalizaciji, kjer je minister na kratko predstavil projekt Digitrajni učitelj. Dotaknila sta se tudi področja umetne inteligence in izobraževanja, ter se oba strinjala, da bo to področje v prihodnje vse bolj aktualno.