Skoči do osrednje vsebine

Srečanje z regionalno predstavnico Urada Visokega komisariata Združenih narodov za begunce

Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar se je srečal s predstavnico Urada Visokega komisariata Združenih narodov za begunce za Srednjo Evropo Nicole Epting.

Pogovarjala sta se o trenutni situaciji na področju migracij, postopkih za mednarodno zaščito, nadzoru na notranjih mejah, zakonodajni reformi in razvoju ključnih strateških dokumentov ter celoviti ureditvi vprašanja statusa oseb brez državljanstva v Republiki Sloveniji.

Minister Poklukar je pohvalil dosedanje tvorno sodelovanje ministrstva z UNHCR (angleško United Nations High Commissioner for Refugees). »Prepričani smo, da aktivnosti mednarodnih organizacij dopolnjujejo in predstavljajo dodano vrednost pri upravljanju migracij – predvsem glede nastanitve in oskrbe prosilcev za mednarodno zaščito ter migrantov in izboljšanja učinkovitosti postopkov,« je dejal minister.

Pogovarjala sta se tudi o uvedbi ponovnega začasnega nadzora na notranji meji s Hrvaško in Madžarsko. Minister je povedal, da je Vlada Republike Slovenije to odločitev sprejela po temeljitem premisleku in analizi varnostne situacije v Sloveniji in v državah EU ter pozornem spremljanju migracijskih gibanj vzdolž zahodno balkanske migracijske poti. Dodal je, da se je prejšnji teden v Trstu srečal z notranjima ministroma Italije in Hrvaške. Vsi trije so se strinjali, da so novo sprejeti ukrepi v prid varnosti državljanov vseh treh držav, EU in regije in da se moramo lotiti okrepljenega sodelovanja vzdolž celotne balkanske migracijske poti.

»Predvsem je ključnega pomena varovanje naše zunanje meje, pri čemer sem še posebej pozval k prisotnosti Frontexa, ne le na hrvaško-bosanski meji, ampak v celotni regiji Zahodnega Balkana. Tristransko sodelovanje mora prerasti v stalni konstruktivni mehanizem sodelovanja,« je povedal minister.

Spregovorila sta tudi o zakonodajnih spremembah, saj je v teku reforma ključnih zakonodajnih aktov, ki se nanašajo na bivanje tujcev in mednarodno zaščito. »Priprave novih zakonodajnih aktov se vedno lotimo sistemsko in analitično, naše vodilo je upoštevanje načel varstva človekovih pravic, določil evropskega prava in relevantne sodne prakse. Hkrati želimo s pripravo dveh ključnih strategij postaviti osnovne smernice pri upravljanju migracij v Sloveniji. V pripravo strateških dokumentov smo z veseljem vključili tudi UNHCR in z veseljem bomo upoštevali vsako pripombo oziroma nasvet«, je povedal Poklukar.

Pogovarjala sta se tudi o pripravah na Globalni forum o beguncih, ki bo potekal decembra letos. »V ministrstvu se zavzemamo za učinkovito izvajanje Globalnega dogovora o beguncih in Globalnega dogovora o varnih, urejenih in zakonitih migracijah. Menimo, da predstavljata pomemben mejnik pri upravljanju migracij v svetovnem merilu. Globalni forum za begunce predstavlja pomembno priložnost, da preverimo potrebe izvornih in gostujočih držav beguncev in nudimo dodatne prispevke oziroma zaveze, ki bodo omogočali boljšo oskrbo in s tem večjo samostojnost beguncev v okoljih, kjer živijo,« je zaključil minister.

V sejni sobi poteka srečanje delegacije ministrstva za notranje zadeve z regionalno predstavnico Urada Visokega komisariata Združenih narodov za begunce, za leseno mizo sedita obe delegaciji, na mizi imajo rokovnike, na steni so izobešene fotografije.

Srečanje delegacije ministrstva z delegacijo regionalne predstavnice Urada Visokega komisariata Združenih narodov za begunce. | Avtor: Ministrstvo za notranje zadeve

1 / 2