Skoči do osrednje vsebine

Operacija Demeter IX

V mesecu oktobru je bila izvedena operacija Demeter IX v organizaciji Svetovne carinske organizacije, ki je združila prizadevanja carine in ostalih nadzornih organov za omejitev nezakonitega čezmejnega pošiljanja nevarnih in drugih odpadkov ter snovi, ki tanjšajo ozonski plašč.

Nadzor pošiljanja nevarnih in drugih odpadkov ureja Baselska konvencija, nadzor snovi, ki tanjšajo ozonski plašč in drugih plinov, pa je nadzorovan v skladu z Montrealskim protokolom o snoveh, ki tanjšajo ozonski plašč. Poleg tega je bila operacija namenjena odkrivanju nezakonitih povezav med deležniki na globalni ravni ter s tem identificirati in preprečiti nezakonita ravnanja, ki ogrožajo integriteto zakonitega ravnanja. Operacija Demeter je bila prvič izvedena v letu 2009 in je bila usmerjena k odkrivanju nezakonitih pošiljk nevarnih in drugih odpadkov iz Evrope v azijske in afriške države.

V okviru lanske operacije Demeter VIII, ki je bila izvedena v mesecu oktobru 2022, v kateri je sodelovalo 90 carinskih uprav in drugih različnih mednarodnih organizacij, je bilo zaseženih in odstranjenih skoraj 4000 ton odpadkov in 8661 kosov odpadnih materialov ter približno 25 ton snovi, ki tanjšajo ozonski plašč in drugih plinov.

Slovenski nadzorni organi (Inšpektorat Republike Slovenije za okolje in energijo – Inšpekcija za okolje, Finančna uprava Republike Slovenije (FURS) in Policija) so tudi letos sodelovali v tej operaciji. V mesecu oktobru so opravili 13 skupnih akcij nadzora nad čezmejnim pošiljanjem odpadkov in sicer 6 nadzorov v Luki Koper, po en nadzor pa na počivališču Povir, Starine, Pince, Dobrenje, avtocestni kontrolni točki Kompolje in Log Brezovica ter na mejnem prehodu Obrežje. Skupno je bilo pregledanih 137 pošiljk odpadkov, ki so se pošiljale preko meja, opravljenih je bilo 91 fizičnih in 46 dokumentarnih pregledov. Poleg tega je bilo opravljenih tudi večje število fizičnih pregledov tovornih vozil, ki niso bila označena s tablo »A« za čezmejno pošiljanje odpadkov, kot tudi vozila, ki so prevažala odpadke znotraj Slovenije. Predstavniki FURS in Policije so izvajali tudi ostale nadzore iz njihove pristojnosti. Inšpektorji za okolje so tekom operacije opravili tudi 9 inšpekcijskih pregledov v podjetjih.

V sklopu skupnih akcij nadzora so bile odkrite štiri nezakonite pošiljke odpadkov in sicer pošiljka 10 kontejnerjev odpadne plastike iz Hrvaške preko Luke Koper v Turčijo, pošiljka odpadnega bakra iz Slovenije na Kitajsko, pošiljka odpadnega lesa iz Italije na Hrvaško ter pošiljka odpadne plastike iz Italije v Bolgarijo. Te tri nezakonite pošiljke so bile odkrite na cestnih nadzorih. S strani avstrijskih nadzornih organov pa smo bili obveščeni o nezakoniti pošiljki mešanih odpadkov iz Slovenije v Nemčijo. O pošiljkah, ki so bile poslane v tranzitu čez Slovenijo, je bilo preko pristojnih organov odrejeno vračanje pošiljk odpadkov v države odpreme, pri nezakonitih pošiljkah, poslanih iz Slovenije, pa inšpektorji vodijo ugotovitvene postopke.

Med akcijami so bile ugotovljene še druge nepravilnosti (tovorna vozila neoznačena s tablo »A«, pomanjkljivo izpolnjena dokumentacija), za katere so bili s strani nadzornih organov uvedeni prekrškovni postopki.

Skupni nadzori pošiljk odpadkov se bodo nadaljevali tudi v prihodnje.