Skoči do osrednje vsebine

Stalni sekretariat Alpske konvencije praznuje 20 let delovanja

Stalni sekretariat Alpske konvencije, ki ji v obdobju 2023–2024 v imenu Slovenije predseduje Ministrstvo za naravne vire in prostor, danes praznuje 20 letnico ustanovitve. Alpska konvencija je mednarodna pogodba, ki so jo leta 1991 sklenile alpske države in Evropska unija, njen namen pa je varovanje in trajnostni razvoj Alp.
skupinska fotografija v naravi, v ozadju visokogorje

Skupinska fotografija sodelavcev Stalnega sekretariata

Stalni sekretariat je bil leta 2003 ustanovljen z namenom, da bi podprl delo Alpske konvencije in njenih organov. Sedež ima v Innsbrucku v Avstriji, podružnico pa v italijanskem Bolzanu. Vsakokratnemu predsedstvu Alpske konvencije sekretariat zagotavlja organizacijsko, strokovno in tehnično podporo. Pred njegovo ustanovitvijo je namreč predsedstvo moralo samo poskrbeti tudi za številna tehnična opravila, vključno s pripravo in razpošiljanjem gradiv ter organizacijskimi vprašanji, vezanimi na izvedbo številnih aktivnosti. Sekretariat izvaja tudi različne vsebinske projekte.

Stalni sekretariat si prizadeva tudi za širitev mreže znanstvenikov, sodelovanje mladih ter alpskih mest in vasi, in za krepitev prepoznavnosti Alpske konvencije v svetu. Z njegovim posredovanjem se je zasedanja Stalnega odbora junija letos v Radovljici udeležila delegacija iz Andov, kjer želijo po vzoru iz Alp oblikovati podobno meddržavno povezavo.

V konvenciji in pri delu sekretariata je slovenski jezik enakovredno zastopan tako kot drugi alpski jeziki, kar je odraz večkulturnosti alpskega prostora. Generalna sekretarka Alpske konvencije je trenutno Alenka Smerkolj, ki prihaja iz Slovenije.

V okviru festivala Brati gore ob 11. decembru, mednarodnem dnevu gora, se je leta 2022 zvrstilo več kot sto prireditev. Mnoge med njimi so potekale v Sloveniji in tako bo tudi letos. 

Več podrobnosti o aktivnostih in projektih med slovenskim predsedovanjem je objavljenih na spletni strani Slovensko predsedovanje Alpski konvenciji 2023–2024.