Skoči do osrednje vsebine

Skupina za razvoj podeželja na območju JV Evrope o približevanju EU ter skupni kmetijski politiki

V organizaciji Ministrstva za zunanjo trgovino in ekonomske odnose Bosne in Hercegovine je na Jahorini potekalo 17. zasedanje kmetijskih ministrov Stalne delovne skupine za regionalni razvoj podeželja na območju JV Evrope (SWG). Na zasedanju je Slovenijo, kjer sodeluje kot opazovalka, zastopala generalna direktorica Direktorata za kmetijstvo Maša Žagar.
Udeleženci zasedanja stojijo in se fotografirajo.

Skupinska fotografija udeležencev zasedanja. | Avtor: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

1 / 2

Gostitelja sta Staša Košarec minister za zunanjo trgovino in ekonomske odnose Bosne in Hercegovine in Boban Ilić, generalni sekretar SWG. Vse tri entitete iz Bosne in Hercegovine so tokrat od Črne gore prevzele enoletno predsedovanje delovni skupini SWG. Zasedanja se prvič udeležuje Moldavija, kot nova polnopravna članica SWG ter Gruzija in Francija v vlogi opazovalk.

Na zasedanju so udeleženci izmenjali stališča o približevanju dežel JV Evrope v EU, o skupni kmetijski politiki ter o predpristopnih programih za razvoj podeželja (IPARD III) za programsko obdobje 2021-2027. Predstavili so regionalno sodelovanje in zaključke oktobrskega Foruma o kmetijski politiki ter povezovanje kmetijsko-živilskega sektorja za zagotavljanje prehranske varnosti JV Evrope. Pozornost so namenili aktivnostim Regionalnega partnerstva za blaženje podnebnih spremembe regije, kot odgovor na prevzemanje in izvajanje zelene Agende za Zahodni Balkan in drugim aktualnim problemom te regije, pojavljanju APK in nujnostim prilagajanja podnebnim spremembam.

Generalna direktorica Direktorata za kmetijstvo Maša Žagar, je na zasedanju izpostavila podporo Slovenije državam Zahodnega Balkana na njihovi poti približevanja EU. Pri tem je izpostavila pomembnost medsebojnega regionalnega sodelovanja pri krepitvi prehranske varnosti Evrope in regije ter nujnost prilagajanja zaradi podnebnih sprememb tudi zaradi vedno pogostejših ujm, ki močno prizadanejo podeželska območja in negativno vplivajo na ekonomijo. »Podeželska območja moramo ohraniti poseljena, izpustiti pa tudi ne smemo socialnega vidika, kot tudi pomembnosti mladih in žensk na podeželju«, je med drugim poudarila direktorica Žagar.