Skoči do osrednje vsebine

Dnevi slovenskega turizma 2023: Največji strokovni dogodek panoge v Sloveniji

Med 13. in 15. novembrom se bodo v Novi Gorici odvili Dnevi slovenskega turizma 2023, največji strokovni dogodek v turizmu v Sloveniji. V sodelovanju z ministrstvom in partnerji iz panoge ga organizira Slovenska turistična organizacija. Letošnja osrednja tema je "Umetna inteligenca in novi poslovni modeli v turizmu".

Dnevi slovenskega turizma (DST) so priložnost za povezovanje vseh ključnih akterjev v slovenskem turizmu. Osrednji cilj je spodbujati razvoj slovenskega turizma in se seznaniti z najnovejšimi trendi in izzivi v panogi.

Letos se bomo na DST še posebej posvetili umetni inteligenci in načinu, kako ta in druge sodobne tehnologije spreminjajo poslovne modele v turistični panogi. Pestro dogajanje na DST so na današnji novinarski konferenci v Ljubljani napovedali predstavniki nekaterih ključnih institucij v slovenskem turizmu.

Generalna direktorica direktorata za turizem na Ministrstvu za gospodarstvo, turizem in šport, Dubravka Kalin je dejala: "Dnevi slovenskega turizma so osrednji letni dogodek, na katerem se zberemo ključni soustvarjalci te pomembne gospodarske panoge. Veselim se predstavitve dobrih praks, tekmovanj, podelitve nagrad ter vseh strokovnih prispevkov. Tema letošnjega plenarnega zasedanja je umetna inteligenca v turizmu ter uporaba sodobne informacijske tehnologije. V turizmu smo si zastavili visoke cilje, ki narekujejo tudi spremembo poslovnih modelov. Sodobna tehnologija nam pri tem lahko zelo pomaga. Pri vključevanju digitalizacije in robotizacije v slovenski turizem si prizadevamo, da v ospredju ostaja topel, medosebni odnos ter da je sodobna tehnologija le v pomoč pri boljšem izvajanju poslovnih procesov, analiziranju, planiranju in optimiranju poslovanja ter upravljanju nosilnih zmogljivosti destinacij. Upam, da se zberemo v čim večjem številu."

Po besedah direktorice STO, mag. Maje Pak kljub številnim izzivom vse kaže, da bo 2023 v slovenskem turizmu zabeleženo kot še eno uspešno leto. "Eden od njegovih vrhuncev bodo Dnevi slovenskega turizma, ki predstavljajo izjemno priložnost za izmenjavo znanja, povezovanje ter raziskovanje novih priložnosti v turistični panogi, tokrat s poudarkom na umetni inteligenci, ki bo pomembno preoblikovala turizem. Nadgradnja produktov, preoblikovanje notranjih procesov, izboljšana izkušnja gosta, marketing in oglaševanje, s podatki podprto odločanje, trajnost, upravljanje turističnih tokov in varnost so le nekatera od področij, na katerih nam lahko umetna inteligenca  pomaga krepiti konkurenčnost in napraviti pomembne razvojne korake naprej. Seveda ob zavedanju, da človeški stik v turizmu ostaja bistven in nezamenljiv. Prepričana sem, da bodo Dnevi slovenskega turizma izredno zanimiv dogodek, ki bo pomagal razumeti nove trende in spodbuditi inteligentno uporabo novih tehnologij v panogi."

Predsednik Turistično gostinske zbornice Slovenije (TGZS), Andrej Prebil je poudaril pomen skrbi za kadre, razvoja kadrov in dviga ugledov poklicev v turizmu in gostinstvu. Izpostavil je jubilejni 70. Gostinsko turistični zbor v organizaciji TGZS, ki letos beleži 115 let: "Več kot 150 predstavnikov podjetij, strokovnih ter osnovnih šol se bo pomerilo v različnih tekmovalnih kategorijah. Največ zanimanja beležimo za tekmovanja hotelskih in velneških receptorjev, sobaric, tekmovanja v pripravi jedi po naročilu, pripravi in postrežbi kave ter pripravi burgerjev. Potekala bodo finalna tekmovanja za Zlato kuhalnico, kjer tekmujejo učenci osnovnih šol. Letošnji novosti sta večerja slovenske mladinske kuharske reprezentance v sklopu priprav na olimpijado naslednje leto ter okrogla miza Izobraževanje in delo v turizmu - z roko v roki. Pripravili pa smo tudi dve razstavi - ob 70. obletnici Gostinsko turističnega zbora vas bomo popeljali po zgodovini zborov in predstavili poštne znamke s kulinarično vsebino."

Predsednica Sekcije za gostinstvo in turizem pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS), Patricija Furlan je predstavila Strokovno srečanje gostincev, ki bo letos potekalo prvi dan Dnevov Slovenskega turizma in bo v znamenju tradicije in inovativnosti ter Evropske prestolnice kulture 2025. "Družili se bomo z zamejskimi gostinci ter jih v torek tudi obiskali, ko za člane organiziramo Potepanje v stari Gorici. Slovenija je v preteklih desetletjih samostojnosti naredila izrazit skok pri razvoju gastronomske ponudbe, s čimer smo se uspeli pozicionirati v sam svetovni gastronomski vrh. Pri tem pa še vedno tiči odprto vprašanje identitete tipične gostilne na Slovenskem ter vprašanje njenega razvoja in prihodnosti. Čas je, da tradicionalno kulinariko ponosno postavimo na ogled in okušanje, lahko tudi inovativno. Zagotovo pa moramo vsi skupaj poskrbeti za razvoj in promocijo dobrih gostiln, z namenom, da bi jih v Sloveniji bilo vedno več. V luči kakovostne tradicionalne ponudbe v gostilnah z višjo dodano vrednostjo in blaženja kadrovske problematike pa, kot vedno, računamo na sodelovanje in pomoč pristojnih."

Predsednik Turistične zveze Slovenije (TZS), Dominik S. Černjak je spomnil na natečaj Moja dežela – lepa in gostoljubna, ki je bil tokrat zaradi vremenske kataklizme še posebej zahteven. "Državna ocenjevalna komisija je ne glede na to pregledala 28 mest, 19 mestnih, vaških in trških jeder, 35 izletniških točk, 21 izletniških krajev, 10 mladinskih prenočišč, 18 kampov in glampingov ter 25 tematskih poti, ki so pomembne tako z vidika varstva narave kot razpršitve turističnih tokov. Turistična zveza Slovenije ima najboljši pregled nad kar 700 tematskimi potmi v Sloveniji, zato si prizadevamo za sprejetje poenotenega certificiranja in oblikovanje enotnega registra.« TZS se bo tudi v prihodnje osredotočala na dve ključni prednosti slovenskega turizma; petzvezdično naravo in petzvezdične ljudi. »Vključevanje lokalne skupnosti in predvsem opolnomočenje aktivnih organizacij ali posameznikov, ki s svojim delom ustvarjajo dejanske turistične vsebine ali razvojne podlage, je edino zagotovilo, da se turistični obisk na destinacijah v prihodnje generiral na zdravih temeljih in ne bo povzročal lokalno nejevolje. Turistov ni nikoli preveč, če jih le znamo pravilno usmerjati, lokalno prebivalstvo pa  kontinuirano seznanjati s pridobitvami, ki jih omogoča turistični prihodek," je dejal.

Predsednica Društva turističnih novinarjev Slovenije, Marjana Grčman pa je povedala: "Dnevi slovenskega turizma so izjemno pomembni tudi za Društvo turističnih novinarjev Slovenije, ki dogodek razumemo kot eno redkih priložnosti za strokovno izobraževanje in globlji vpogled v trende, ki bodo v prihajajočem letu odločali o prihodnosti turizma. Glede na nemirno globalno dogajanje bodo v prihodnjih mesecih energetika, varnost in umetna inteligenca ključni izzivi, ki bodo močno spremenili potovalne navade in aktivnosti znotraj industrije turizma. Predvsem z umetno inteligenco se odpirajo nova polja kreativnosti, na drugi strani pa ukinjajo ter spreminjajo delovna mesta in nastajajo nova. Umetno inteligenco in digitalizacijo razumem kot način, kako razpršiti turistične tokove, kako preusmeriti pozornost na manj znane lokacije izven klasične turistične hrbtenice in kako razbremeniti zaposlene v turizmu ter jih opolnomočiti, da se bodo lahko osredotočili na pristen človeški stik in inovacije. Turizem bo vedno dejavnost, ki bo slonela na ljudeh, in tehnologija je samo orodje za izboljšanje analogne izkušnje, nikakor pa ne kot nadomestek za ljudi v tej panogi. Bi si pa želela, da ob vsej digitalizaciji in umetni inteligenci, članki in reportaže turističnih novinarjev ne bi obstali na ravni marketinških sporočil - ampak, da so to poglobljene zgodbe o destinacijah, ki vključujejo tudi socialne in okoljske vplive turizma. Tako bomo vsi skupaj lažje razumeli kompleksnost sveta v katerem živimo in tudi bolj odgovorno potovali. Turizem je namreč v prvi vrsti človeška zgodba, ki spodbuja trajnost, odgovornost in kulturno ozaveščenost."

Dogodki v sklopu DST 2023 bodo potekali od 13. do 15. novembra v Novi Gorici - gostitelja dogodka sta Mestna občina Nova Gorica in družba Hit, d. d.

Župan Mestne občine Nova Gorica, Samo Turel je dejal: "Počaščeni smo, da bodo Dnevi slovenskega turizma letos potekali v Novi Gorici, kjer pričakujemo veliko udeležbo. Potrudili se bomo s spremljevalnim programom, tako bo že konec tedna potekalo martinovanje v mestu. Prihodnje leto začenjamo z dvigovanjem temperature pred letom 2025, ko bo Nova Gorica v sodelovanju z Gorico Evropska prestolnica kulture. Njeno simbolno sporočilo je brezmejnost, kamor spada tudi vključevanje turistične ponudbe v širšem območju Goriške in dežele Furlanije Julijske krajine. Že zdaj potekajo usklajevanja, da bi se leta 2025 tudi v turističnem, enogastronomskem in kulturno-zgodovinskem smislu predstavili na obeh straneh meje ter širše kot brezmejno območje. Ob tem pozdravljam odločitev STO, da bo kultura ob zgodovinskih mestih osrednja promocijska in razvojna tematika slovenskega turizma v prihodnjih dveh letih."

Predsednik uprave družbe Hit, Tomaž Repinc pa je izpostavil: "Po osmih letih se Dnevi slovenskega turizma vračajo v Novo Gorico, kar je pomembno priznanje družbi Hit za vse, kar smo doslej uresničili za razvoj turizma v Sloveniji. Z igralniško-zabaviščno ponudbo smo pomembno prispevali k prepoznavnosti Slovenije, multiplikativni učinki naše dejavnosti pa se neposredno odražajo v lokalnem okolju in gospodarstvu. Glavnina dogodkov DST bo potekala v igralniško-zabaviščnem centru Perla, ki letos praznuje 30-letnico delovanja, prihodnje leto pa bo minilo 40 let od odprtja prve Hitove igralnice v Hotelu Park, kar pomeni štiri desetletja družbe Hit. Ne smemo pozabiti tudi na 70-letnico prvega hotela na Goriškem, hotela Sabotin v Solkanu. Delimo zadovoljstvo ob jubilejnem 70. GTZ in se veselimo vseh, ki nas bodo v času DST obiskali."

Samo Turel, župan Mestne občine Nova Gorica

Samo Turel, župan Mestne občine Nova Gorica | Avtor: Jošt Gantar za STO

1 / 2

Plenarni dan z vrhunskimi strokovnjaki

Osrednje dogajanje letošnjih DST bo plenarni dan, ki se bo odvil 14. novembra. Ta bo ob vpogledih najvišjih predstavnikov osrednjih institucij v slovenskem turizmu prinesel inspirativne nagovore vrhunskih strokovnjakov.

Maarten Verschuere (ustanovitelj podjetja Cleverland.io) bo predstavil trenutno stanje generativne umetne inteligence in njene aplikacije v turizmu. Simone Puorto (vizionar, futurist in organizator dogodka Polybius) bo razkril, kako klepetalni roboti, modeli oblikovanja cen, orodja za jezikovno prevajanje in drugi tehnološki dosežki spreminjajo turistično industrijo. Sascha Dalig (strokovnjak za poslovno upravljanje hotelov) pa bo delil svoje videnje, kako tehnološke inovacije vplivajo na interakcijo med gosti in gostitelji v gostinstvu in hotelirstvu. Moderirana razprava se bo nato osredotočila na vprašanje, ali uvedba novih tehnologij v turizmu predstavlja evolucijo ali revolucijo.

Plenarni dan bo zaključil večerni gala dogodek, na katerem bomo podelili najvišja priznanja v turizmu. Priznanja bodo prejeli posamezniki in organizacije, ki so se izkazali s prispevkom k razvoju slovenskega turizma in gostinstva.

Strokovni dogodki s pestro vsebino

Poleg plenarnega dne se bodo zvrstili tudi drugi pomembni dogodki, vključno z jubilejnim 70. Gostinsko turističnim zborom v organizaciji Turistično gostinske zbornice SlovenijeStrokovnim srečanjem gostincev v organizaciji Obrtno-podjetniške zbornice Slovenijeprireditvijo Moja dežela – lepa in gostoljubna ter Srečanjem turističnih društev v organizaciji Turistične zveze Slovenijedogodkom IT Tour in strokovnimi delavnicami JRE.

STO še posebej vabi na dogodek IT Tour, ki ga pripravljamo v sodelovanju s Strateškim inovacijskim partnerstvom za turizem (SRIPT) v sklopu DST 15. novembra. Dogodek se bo posvečal aplikativnim vidikom umetne inteligence v turizmu.

Med glavnimi temami bodo razprave o uporabi umetne inteligence v turizmu, praktični primeri in koraki za uspešno implementacijo UI. Dogodek bo povezal turistične deležnike in ponudnike rešitev na področju umetne inteligence za turizem.

Več o programu

Verjamemo, da bodo DST 2023 ponudili neprecenljivo priložnost za izmenjavo znanja ter za povezovanje in raziskovanje novih priložnosti v turistični panogi. Skupaj bomo odkrivali, kako umetna inteligenca spreminja turizem, in kako se lahko prilagodimo tem spremembam ter sodelujemo pri soustvarjanju prihodnosti slovenskega turizma.

Več informacij o DST 2023, vključno s podrobnim programom dogodka, najdete na uradni spletni strani Dnevi slovenskega turizma 2023.