Skoči do osrednje vsebine

Začetek razpisov v okviru Sklada za inovacije in informativni dnevi

Evropska komisija bo 23. novembra 2023 odprla dva razpisa za zbiranje predlogov za pospešitev uvajanja inovativnih tehnologij v Evropski uniji.

V okviru razpisov bo na voljo skupno do 4,8 milijarde evrov za industrijo in čiste tehnologije, kar bo prispevalo k ciljem Evropskega zelenega dogovora in Uredbe o neto ničelni industriji, hkrati pa bo pomagalo ohranjati konkurenčnost industrije Evropske unije (EU) ter utrdilo položaj EU kot vodilne na področju čistih tehnologij v globalnem merilu.

23. novembra se bo tako odprl klasičen razpis za sofinanciranje projektov v različnih sektorjih, vključno z razogljičenjem, proizvodnjo čiste tehnologije, pomorstvom in energetsko intenzivnimi panogami (IF23). Skrajni rok za prijavo na razpis je predvidoma 9. april 2024. Več informacij o prihajajočem razpisu je na voljo tukaj. Poleg klasičnega razpisa bo med 23. novembrom 2023 in predvidoma 8. februarjem 2024 potekala prva pilotna konkurenčna dražba za spodbujanje proizvodnje obnovljivega vodika, v okviru katere bo na voljo 800 milijonov evrov za dražitelje (razvijalce projektov). Sredstva bodo dodeljena v obliki fiksne premije v €/kg proizvedenega, preverjenega in certificiranega obnovljivega vodika. Več informacij o konkurenčnih dražbah v okviru Sklada za inovacije je na voljo tukaj.

Potencialne prijavitelje projektov oz. dražitelje vabimo, da se udeležijo informativnih dni, ki bosta potekala po naslednjem razporedu:

  • 30. novembra 2023 med 10.00 in 12.30: informativni dan glede pilotne konkurenčne dražbe za proizvodnjo obnovljivega vodika v okviru Sklada za inovacije; prijave potekajo tukaj.
  • 7. decembra 2023 med 10.00 in 17.30: informativni dan glede prihajajočega klasičnega razpisa v okviru Sklada za inovacije; prijave potekajo tukaj.

Potencialne prijavitelje projektov oziroma dražitelje pozivamo, naj s pripravo razpisne dokumentacije, ki je precej obsežna, začnejo čim prej. V primeru dodatnih vprašanj je na voljo nacionalna kontaktna točka za Sklad za inovacije:

Ana Klemen
Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo
Direktorat za podnebne politike
Telefon: 01 478 7614
E-mail: ana.klemen@gov.si