Skoči do osrednje vsebine

Minister Poklukar v Trstu poudaril pomembnost okrepljenega sodelovanja

Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar in generalni direktor policije mag. Senad Jušić sta se udeležila tristranskega srečanja ministrov za notranje zadeve Slovenije, Italije in Hrvaške v Trstu.

»Vesel sem, da smo danes poglobljeno ocenili sodelovanje vseh treh držav na področju notranjih zadev,« je v izjavi za javnost po zaključku srečanja dejal minister Poklukar in pohvalil pobudo Italije za organizacijo srečanja.

Ministri so posebno pozornost namenili zahodno-balkanski migracijski poti, ki gre tudi preko vseh treh držav v ciljne države Evropske unije. »Zelo poglobljeno smo se pogovarjali, kako in na kakšen način v tem formatu sodelovati skupaj pri pomoči posameznim državam Zahodnega Balkana za še bolj učinkovito preprečevanje nezakonitih prehodov meja.« Ob tem so se ministri dotaknili tudi vstopa Bolgarije in Romunije v schengensko območje. Kot je dejal minister Poklukar, Slovenija meni, da obe državi izpolnjujeta pogoje za vstop v schengensko območje in bosta prispevali k bolj učinkovitemu varovanju zunanjih meja EU. Ministri so razpravljali tudi o vizumski politiki nekaterih držav Zahodnega Balkana do državljanov tretjih držav, saj so bili mnenja, da obstaja povezava med vizumskimi režimi in migracijami, saj se je število nedovoljenih vstopov določenih državljanstev zmanjšalo, ko je Srbija lani zanje uvedla vizume. »Tukaj bo Evropska komisija morala narediti domačo nalogo. Mi vsi si prizadevamo, da državljani tretjih držav ne bi vstopali v posamezne države Zahodnega Balkana iz razloga turizma in potem nezakonito prestopali meje držav članic Evropske unije. Tukaj je naša trdna zaveza, da učinkoviteje pristopimo k reševanju tega vprašanja,« je dejal minister Poklukar.

Govorili so tudi o prisotnosti Evropske agencije za mejno in obalno stražo (Frontex) v Bosni in Hercegovini, saj je ta pobuda že nekaj časa na mizi. Po mnenju ministra Poklukarja je Frontex policijska sila EU, ki zelo učinkovito deluje za varovanje meja Evropske unije, tudi na Zahodnem Balkanu. »Naslednji teden v Slovenijo prihaja minister za varnost Bosne in Hercegovine, s katerim bova govorila tudi o zaključkih današnjega srečanja. Verjamem, da bomo tudi pri tem uspešni, saj gre za varnost držav Zahodnega Balkana, ki je nenazadnje tudi varnost celotne Evrope.«

Pomembna točka današnje razprave so bile tudi notranje kontrole, ki sta jih Italija in Slovenija uvedli v zadnjih dneh iz naslova terorizma. »Terorizem je grožnja, ki je še vedno izredno visoka v posameznih državah EU, tudi v Sloveniji je srednje visoka. To je tveganje in grožnja, na katerega moramo imeti odgovor.« Ti odgovori so po ministrovih besedah predvsem v izmenjavi policijskih informacij in sodelovanju vseh notranjih ministrov v regiji. »Če se bo teroristična grožnja nekoliko zmanjšala, si želimo, da kontrole na notranjih mejah odpravimo in gremo ponovno v izravnalne ukrepe oziroma v delovanje policij, ki bodo ravno tako učinkoviti. Vendar v tem trenutku smo reagirali zaradi terorizma,« je izpostavil minister Poklukar.

Ministri so danes izmenjali številne ukrepe in predloge. Eden od predlogov je tudi še boljše policijsko sodelovanje. Dogovorili so se, da se generalni direktorij policij vseh treh držav vsaj enkrat na mesec slišijo prek video povezave in izmenjajo informacije. »Učinkovita izmenjava policijskih informacij omogoča hitrejše ukrepanje vseh policij v regiji in tega si želimo,« je dejal Poklukar.

Eden od sklepov današnje razprave je bil, da vse tri države še bolj učinkovito sodelujejo v mešanih patruljah. »Pobuda je popolnoma legitimna in na mestu, vendar se je treba operativno dogovoriti o podrobnosti, kako bi tak sistem deloval v praksi.« Ministri so se tudi strinjali, da vzpostavimo skupni koordinacijski center policij Hrvaške, Italije in Slovenije, kjer bi izmenjavali informacije in skupaj delovali še bolj učinkovito. »To policijsko sodelovanje, o katerem govorimo vsi trije ministri, je izredno pomembno. Samo hitro ukrepanje in hiter pretok informacij nam daje učinkovito realizacijo in razbijanje kriminalnih združb, posameznikov, ki služijo pri tihotapljenju tujcev preko državnih mej. Pri tem je vsaka posamezna država učinkovita, verjamem, da bomo skupaj še toliko bolj,« je poudaril minister Poklukar. Ministri so se strinjali, da samo okrepljeno skupno sodelovanje na področju varnosti krepi varnost državljank in državljanov vseh treh držav. »Varnost je tista, za katero bomo naredili vse,« je poudaril minister Poklukar.

Ministri so se še strinjali, da s tovrstnimi srečanji nadaljujejo v prihodnje. Slovenija je predlagala srečanje marca 2024 v Sloveniji v okviru Procesa Brdo, kjer sodelujejo tudi notranji ministri držav Zahodnega Balkana.