Skoči do osrednje vsebine

Srečanje ustvarjalcev in uporabnikov projektov: Inovativen.si, Stop Birokraciji in Kakovost

Na slovesnem zaključnem srečanju ustvarjalcev in uporabnikov treh projektov, ki se letos zaključujejo na Ministrstvu za javno upravo: Inovativen.si, Stop Birokraciji in Uvajanje sistemov vodenja kakovosti v organe javne uprave smo se ozirali na skupaj prehojeno pot, dosežene rezultate, pogledali pa smo tudi v prihodnost.
Moderiran pogovor o rezultatih in učinkih projektov - pogled uporabnikov in soustvarjalcev projektov

Moderiran pogovor o rezultatih in učinkih projektov - pogled uporabnikov in soustvarjalcev projektov | Avtor: Katja Kodba/STA

1 / 109

Dopoldanski del srečanja je bil namenjen pogovoru z uporabniki in soustvarjalci vseh treh projektov. V razpravi so svoje vtise, mnenja in izkušnje soočili po trije sogovorniki z vsakega od projektov.

V prvi razpravi so sodelovali: Zdenka Bajuk, Upravna enota Novo mesto; Ana Kyra Bekš, Servis 8, zavoda za storitveno oblikovanje in inoviranje na področju javnega sektorja; Andreja But, Tržni inšpektorat Republike Slovenije, Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport; Alen Gril, Dom Dr. Janka Benedika Radovljica; Branka Knafelc, Urad vlade Republike Slovenije za komuniciranje; Sonja Robnik, Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti; Franc Vesel, nekdanji državni sekretar za malo gospodarstvo v kabinetu predsednika vlade; Ana Vodičar, Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije in Mirjana Zgaga, Zavod Republike Slovenije za zaposlovanje. 

Govorci so se strinjali, da so vsi projekti pustili na sodelujočih velik in neizbrisen pečat. Poleg znanja, izkušenj, vtisov in konkretnih rešitev, so se stkale mnoge vezi in poznanstva, ki bodo ostala tudi v prihodnje. Prav vsi udeleženci razprave so se strinjali, da bi morali projekti živeti naprej, saj prinašajo nove vizije, nove načine delovanja in mnoge inovativne metode, pri tem pa gradijo medsebojno razumevanje in upoštevanje, kar je temelj sodelovanja posameznikov in institucij javnega in zasebnega sektorja. Vse to je tudi korak na poti spreminjanja mentalitete in pojmovanja kakovosti kot pomembnega dejavnika v organizacijah javnega sektorja.

Sledila je retrospektiva projektov in pogovor o prihodnjih izzivih skozi oči uporabnikov. Vsi, udeleženke in udeleženci dogodka, smo skupaj razmišljali in reševali ankete o tem, katere aktivnosti velja obdržati, katere lahko opustimo ter kakšne novosti potrebujemo v prihodnosti.

To sta skupaj z moderatorjem Tonijem Cahunekom premišljevala tudi Genovefa Ružič in Til Rozman z Direktorata za kakovost Ministrstva za javno upravo.

Za tem pa smo dočakali slovesni del dogodka, ki se je začel z nagovorom državnega sekretarja na Ministrstvu za javno upravo Jureta Trbiča, prijetno glasbeno spremljavo godalnega tria in podelitvijo priznanj Skupnega ocenjevalnega okvira, modela CAF (angleško: Common Assessment Framework) za letos ter zahvalami tudi vsem ostalim sodelujočim, ki so v minulih sedmih letih tlakovali pot vsem trem projektom. 

Letos so si priznanja CAF prislužile spodaj navedene organizacije:
Zlato priznanje (Uspešen uporabnik CAF): Knjižnica Josipa Vošnjaka Slovenska Bistrica, Upravna enota Domžale, Upravna enota Logatec, Upravna enota Mozirje, Upravna enota Murska Sobota, Upravna enota Vrhnika.  

Srebrno priznanje (Uporabnik CAF): Arhiv RS; Biotehniški izobraževalni center -BIC, Ljubljana; Ministrstvo za kulturo; Ministrstvo za javno upravo Ministrstvo za notranje zadeve; Občina Ajdovščina; Občina Dobrovnik; Pokrajinski arhiv Koper; Upravna enota Hrastnik; Upravna enota Idrija; Upravna enota Izola; Upravna enota Lendava; Upravna enota Ljutomer; Upravna enota Maribor; Upravna enota Novo mesto; Upravna enota Ormož; Upravna enota Postojna; Upravna enota Ruše; Upravna enota Slovenj Gradec; Upravna enota Slovenska Bistrica; Zavod CMEPIUS, Ljubljana in Zdravstveni dom Ljubljana.

Za izvedeno prvo samooceno CAF pa so priznanje Začetnik CAF prejele tri organizacije: Občina Kočevje; Dom dr. Janka Benedika Radovljica in centralna služba Zavoda RS za zaposlovanje.

Pred zaključkom formalnega dela te slovesnosti se je državni sekretar v imenu vodstva Ministrstva za javno upravo zahvalil za odlično opravljeno delo in pozitivno naravnanost vsem trem vodjem projektov: Barbari Zupanc – projekt Kakovost, Staši Mesec – projekt Inovativen.si in Slavku Patekarju – projekt Stop Birokraciji. Vsi trije vodje projektov pa so se posebej zahvalili vsem sodelavkam in sodelavcem projektov ter vsem sodelujočim in podpornikom.