Skoči do osrednje vsebine

Srečanje ministrstva in univerz glede usmeritev za pripravo načrta izvajanja študijske dejavnosti

Minister za visoko šolstvo, znanost in inovacije dr. Igor Papič se je srečal s predstavnicami in predstavniki treh javnih univerz glede usmeritev za pripravo načrta izvajanja študijske dejavnosti za leto 2024/2025.

Minister dr. Papič je predstavnicam in predstavnikom Univerze v Ljubljani, Univerze v Mariboru in Univerze na Primorskem pojasnil namen usmeritev za pripravo načrta izvajanja študijske dejavnosti za leto 2024/2025. »Sestanek je bil konstruktiven, razjasnili smo vse dileme. Usmeritve so namenjene začetku razprave o vpisu za študijsko leto 2024/2025 in tudi naprej ter začetku pogovorov o novih štiriletnih pogodbah o financiranju univerz. Sedanje pogodbe veljajo do konca leta 2024, s 1. januarjem 2025 pa bodo začele veljati nove. V pripravi je tudi nov Zakon o visokem šolstvu, ki bo na novo uredil financiranje univerz in glede tega smo enotni, da bo prenovljena oblika Zakona boljša,« je dejal minister.

Rektorica Univerze na Primorskem prof. dr. Klavdija Kutnar, prorektor Univerze v Ljubljani prof. dr. Boštjan Markoli in prorektor Univerze v Mariboru prof. dr. Bojan Dolšak so konstruktivnost današnjega sestanka soglasno potrdili in poudarili, da Usmeritve zdaj razumejo kot izhodišča za pogajanja in začetek razprave o boljšem financiranju univerz.