Skoči do osrednje vsebine

Dan suverenosti: pred tremi desetletji sta nas povezovala iskreno domoljubje in enotnost

Zveza policijskih veteranskih društev Sever in Zveza veteranov vojne za Slovenijo sta dan suverenosti, 25. oktober, obeležili z osrednjo proslavo na Ptuju. Zbrane je nagovoril minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar.

Minister Boštjan Poklukar je v nagovoru spomnil na prelomne dogodke konec oktobra 1991. »V noči s 25. na 26. oktober je odplula ladja še z zadnjimi vojaki jugoslovanske armade z območja Republike Slovenije. Z odhodom zadnjega vojaka je tako Slovenija ne le pravnoformalno, temveč tudi dejansko postala suverena država.« Kot je dejal, je bil to slovesen večer, ki je v našem kolektivnem spominu postal eden ključnih dogodkov v procesu osamosvojitve naše države – celo eden vrhuncev tega procesa.

Takratno povezanost med Slovenci je primerjal s solidarnostjo med avgustovskimi poplavami: »Tako kot sta nas pred dobrimi tremi desetletji povezovala iskreno domoljubje in enotnost, nas je letos povezala solidarnost. Ob katastrofalnih avgustovskih poplavah in plazovih se je ponovno pokazalo, kaj zmoremo Slovenci. Na to sem osebno zelo ponosen, a ne tudi presenečen. Ko se namreč naš trdoživ narod znajde pred težko preizkušnjo in ko stoji na prelomnici, takrat spet znamo in zmoremo biti enotni in solidarni. Takrat v hipu pustimo ob strani vse naše dnevne razprtije in politična prerivanja ter lastne interese in ozkoglednost. Takrat postavimo na prvo mesto drug drugega in mu iskreno in srčno želimo samo dobro.«

Veterankam in veteranom se je zahvalil, da tako predano negujejo naš zgodovinski spomin in skrbijo za dediščino naše države.

Ozadje

Dan suverenosti 25. oktobra praznujemo od leta 2015 in z njim obeležujemo odhod zadnjih enot in vojakov jugoslovanske armade z območja Republike Slovenije. Največja zahvala za to, da je 25. oktober danes državni praznik, imata prav veteranski združenji, ki sta organizirali nocojšnjo slovesnost. Na pobudo Zveze policijskih veteranskih društev Sever in Zveze veteranov vojne za Slovenijo smo namreč leta 2015 dobili dan suverenosti.