Skoči do osrednje vsebine

Minister Jevšek nagovoril zbrane 12. foruma Strategije EU za podonavsko regijo

Na Brdu pri Kranju je potekal osrednji dogodek enoletnega predsedovanja Slovenije forumu Strategije Evropske unije za podonavsko regijo (EUSDR). Ob odprtju dogodka so zbrane nagovorili ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon, minister za kohezijo in regionalni razvoj Aleksander Jevšek in evropska komisarka za kohezijo in reforme Elisa Ferreira.
Zz leve: ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon in minister za kohezijo in regionalni razvoj Aleksander Jevšek

Ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon, minister za kohezijo in regionalni razvoj Aleksander Jevšek | Avtor: Ministrstvo za kohezijo in regionalni razvoj

Minister Jevšek je v nagovoru izpostavil potrebo po močni, odporni in prožni kohezijski politiki, ki je tesno povezana z drugimi politikami Evropske unije, saj je le-to osnova dobrega sodelovanja med državami in institucijami.

»V današnjih časih je bolj kot kdaj koli prej pomembno, da sodelujemo, si izmenjujemo izkušnje, gradimo partnerstva in smo prijatelji,« je dodal.

Slovenija je predsedovanje EUSDR prevzela novembra lani. Gre za drugo makroregionalno strategijo Evropske unije, ki jo je leta 2010 sprejela Evropska komisija za vzpostavitev sinergij in usklajevanje obstoječih politik in pobud v Podonavski regiji. Strategija povezuje štirinajst držav ob Donavi in pokriva območje, kjer živi 112 milijonov prebivalcev ali ena petina prebivalstva Evropske unije.

Strategija je osredotočena na štiri stebre. V okviru vsakega stebra so za konkretne ukrepe sodelovanja določena prednostna področja:

  • Povezovanje regije
  • Varovanje okolja
  • Zagotavljanje blaginje
  • Okrepitev regije

Več informacij o EUSDR:

Strategija za Podonavje, Zgodbe o uspehu. 

Strategija za Podonavje v angleščini