Skoči do osrednje vsebine

Objavljena je zbirka nacionalnih seznamov za nadzor blaga z dvojno rabo

Evropska komisija je 20. oktobra 2023 v Uradnem listu Evropske unije (EU) na podlagi Uredbe o vzpostavitvi režima EU za nadzor izvoza, posredovanja, tehnične pomoči, tranzita in prenosa blaga z dvojno rabo objavila prvo zbirko nacionalnih seznamov za nadzor blaga.

Poleg že obstoječega seznama blaga z dvojno rabo po uredbi EU zbirka nacionalnih seznamov obseg nadzora nad blagom z dvojno rabo še povečuje.

Objavljena zbirka nacionalnih seznamov vključuje nacionalna seznama za nadzor, ki sta ju nedavno sprejeli Španija in Nizozemska. Če pristojni organ izvoznika obvesti, da je ali bi lahko bilo blago s tega seznama kot celota ali po delih namenjeno za uporabo, ki vzbuja zaskrbljenost v zvezi z javno varnostjo, vključno s preprečevanjem terorističnih dejanj, ali spoštovanjem človekovih pravic, mora izvoznik na podlagi tega nacionalnega seznama pridobiti dovoljenje za izvoz blaga.

To je pomembno tudi za izvoznike v Sloveniji. Če izvoznik tovrstno obvestilo prejme z našega ministrstva, je dolžan pridobiti dovoljenje za izvoz blaga, navedenega v omenjeni zbirki nacionalnih seznamov.

Na spletni strani Evropske unije je objavljena Zbirka nacionalnih seznamov za nadzor blaga z dvojno rabo.