Skoči do osrednje vsebine

Minister Felda obiskal vrtce in šole v Savinjski dolini, ki so bili poškodovani v poplavah

Minister Darjo Felda je v soboto, v sklopu regijskega obiska vlade v Savinjski dolini, obiskal Osnovno šolo Frana Kocbeka Gornji Grad in vrtec, Podružnično šolo ter vrtec Šmartno ob Dreti v občini Nazarje in Osnovno šolo bratov Letonja - Vrtec Sonček v Šmartnem ob Paki.

Na Osnovni šoli in vrtcu v Gornjem Gradu so se vsi zaposleni hitro odzvali in uspešno sanirali nastalo škodo. Največji izziv za šolo je bila verjetno prometna dostopnost, saj sta bila bližnja cesta in most neprevozna. V odziv na to situacijo se je minister srečal tudi z županom Antonom Špehom. Na sestanku je občinska stran poudarila izjemno pomembnost podružničnih šol za obstoj majhnih krajev, kar odraža tudi željo ministrstva po nadaljnjem ohranjanju izobraževalnih institucij v ruralnih skupnostih.

Podružnična šola in vrtec Šmartno ob Dreti v občini Nazarje sta se prav tako znašla v izjemno zahtevnem položaju, saj sta bila povsem poplavljena. Kljub tej hudi preizkušnji so se tamkajšnji zaposleni izkazali s hitrim in solidarnim odzivom. Šolsko kuhinjo so uporabili za pripravo toplih obrokov za prostovoljce, ki so prišli na pomoč. Vzgojno-izobraževalni zavodi po celotni Sloveniji so se med poplavami izkazali tudi kot ključni interventni centri. Župan Matej Pečovnik je skupaj z vodstvom zavoda izrazil svojo hvaležnost za prejeto intervencijsko pomoč, vendar hkrati opozoril na potrebo po racionalni uporabi finančnih intervencijskih sredstev po celotni Sloveniji.

V Šmartnem ob Paki je bilo nedavno prenovljeno celotno poslopje vrtca, kjer pa se je kljub moderni gradnji podtalnica izlila v kletne prostore. Minister Felda je na sestanku z vodstvom vrtca in županom Jankom Kopušarjem poudaril, kako pomembno je, da lokalne skupnosti pri intervencijskem delu delujejo složno, rezultati požrtvovalnega del pa so v vrtcu ob Paki več kot očitni. Za to so, kot drugod po Sloveniji, zaslužni tudi vsi zaposleni v vzgoji in izobraževanju, ki se jim je ob tej priložnosti minister ponovno iskreno zahvalil.