Skoči do osrednje vsebine

Veliko zanimanje mladih za digitalne veščine prvi dan Festivala digitalnih spretnosti

V Mariboru se je danes začel dvodnevni Festival digitalnih spretnosti DigiSi, ki poteka pod okriljem Evropskega leta spretnosti. Na odlično obiskanem in pisanem festivalu je prvi dan prevladovala mlajša publika, kateri so se predstavile številne ustanove, povezane z digitalnim in zelenim prehodom ter varnostjo na internetu.
Ministrica dr. Emilija Stojmenova Duh in igralec Domen Valič sredi uvodne razprave na Festivalu digitalnih spretnosti.

Ministrica dr. Emilija Stojmenova Duh in igralec Domen Valič sredi uvodne razprave na Festivalu digitalnih spretnosti. | Avtor: Marko Vanovšek

1 / 6

Mladi so imeli na voljo tudi veliko interaktivnih delavnic in zabavnih izzivov za preizkušanje digitalnih spretnosti, od robotike in spletnega bontona pa do umetne inteligence ter stojnic, kjer so lahko pridobili dodatna znanja.

Poleg delavnic in stojnic je bila v sklopu Festivala digitalnih spretnosti tudi okrogla miza z naslovom Oprema naših otrok v (nevarnem) digitalnem svetu, na kateri so sodelovali Mojca Štruc, vodja Sektorja za digitalno vključenost na Ministrstvu za digitalno preobrazbo, Boris Veler, soustanovitelj centra LogOut, Marko Puschner iz spletnega portala Safe.si, Nika Jeršič, mag. inženirka informatike in tehnologij komuniciranja, doktorska študentka, zaposlena kot asistentka na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko na Univerzi v Mariboru, in dr. Vinko Logaj, Zavod Republike Slovenije za šolstvo. Strokovnjaki so razpravljajo o aktualnih temah in vprašanjih, povezanih z digitalno preobrazbo, med njimi so denimo skrb za digitalno vključenost, spodbujanje žensk in mladih na karierni poti, potrebe na trgu dela, vloga digitalnih javnih storitev in elektronskega poslovanja, omejevanje nasilja na spletu.

»Zeleni in digitalni prehod, o katerih govorimo, nista le frazi. Sta ključna mejnika, ki ju Evropska unija usmerja v prihodnost. Ta prehod prinaša nove priložnosti tako ljudem kot gospodarstvu EU. In kaj je tisto, kar omogoča, da te priložnosti postanejo resničnost? Spretnosti. S pravimi veščinami lahko ljudje uspešno premagujemo izzive na trgu dela, se učinkovito vključujemo v družbo in demokracijo ter prispevamo k trajnostni rasti naših podjetij,« je v uvodnem nagovoru med drugim dejala ministrica za digitalno preobrazbo dr. Emilija Stojmenova Duh.

Na dokaj neobičajni otvoritvi dogodka, kjer sta moderator Domen Valič in ministrica Emilija Stojmenova Duh zamenjala vlogi spraševalca in intervjuvanca, sta predstavila številne dejavnosti, projekte in ukrepe Ministrstva za digitalno preobrazbo pri krepitvi digitalnih kompetenc med mladimi, odraslimi in zlasti starejšimi.

Celodnevni festival se bo s predstavitvami, praktičnimi spoznavanji aplikacij in dela s sodobnimi tehnologijami, delavnicami, svetovanji, predavanji in okroglimi mizami, ki so programsko bližje odraslim in starejšim, nadaljeval še v petek.