Skoči do osrednje vsebine

Minister Marjan Šarec na 53. sejmu Narava – zdravje

Minister za obrambo Marjan Šarec, ki opravlja tudi funkcijo ministra za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, je danes obiskal 53. sejem za zdrav življenjski slog Narava – zdravje. Na sejmu, ki poteka od 19. do 21. oktobra, se tudi letos predstavlja Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP) z večimi vsebinami in projekti.
Minister v roke dobi darilo, ki si ga je priigral na kolesu sreče.

Minister Šarec na razstavnem prostoru Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. | Avtor: Robi Valenti

1 / 3

Sejem Narava – zdravje letos poudarja pomen zdravja, zdrave prehrane, gibanja in dobrega počutja ter okolja in stika z naravo. Vzporedno s sejmom Narava-zdravje poteka tudi 29. BIOEXO razstava eksotičnih živali, kjer obiskovalci spoznavajo edinstven živalski svet in pomen varovanja biotske raznovrstnosti.

Minister Marjan Šarec, ki opravlja tudi funkcijo ministra za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, si je najprej ogledal zunanji razstavni prostor ministrstva z Zavodom za gozdove Slovenije, kjer poteka predstavitev kampanje o pomenu gozda, njegovih značilnostih in socialnih funkcijah, »Skrbno z gozdom«.

V notranjih prostorih pa ministrstvo obiskovalce seznanja z vsebinami in projekti tudi s področja kmetijstva in hrane. Na razstavnem prostoru se predstavljata kampanja »Lepo je biti kmet«, katere namen je predvsem promocija poklica kmeta. V projektu z Zvezo slovenske podeželske mladine so razstavljene fotografije in predstavljenih vseh šest finalistov izbora inovativnih mladih kmetov 2023. S svojimi izdelki se bo jutri predstavil tudi sam zmagovalec izbora inovativni mladi kmet 2023 Anton Grobelnik. Ministrstvo s predstavitvijo aplikacije in spletne strani potrošnike tudi seznanja s projektom »Primerjaj cene.si«. Na velikem ekranu lahko obiskovalci poiščejo najcenejšo košarico in se seznanijo s podrobnostmi projekta.  

Obiskovalce ministrstvo nagovarja tudi s poudarkom na ekološkem kmetijstvu, kjer se predstavljajo dnevno tri ekološke kmetije po izboru Zveze ekoloških kmetov Slovenije, obiskovalci pa lahko sodelujejo v ekološkem kvizu in nagradni igri. Na temo spodbujanja zmanjševanja zavržkov hrane pa ministrstvo izvaja posebno aktivnost z vrtci in šolami, kjer bodo v dneh sejma iskali ideje, kako zmanjšati zavržke, zmagovalni razred pa bo na koncu tudi povabljen na obisk kmetije. Ker so letošnje leto Združeni narodi razglasili za mednarodno leto prosa, ministrstvo obiskovalce informira tudi o tem odpornem žitu in njegovo uporabo. Proso preprečuje lakoto in zagotavlja pomembna hranila za zdravje in razvoj ljudi, prav tako pa je ena od alternativnih poljščin za spremembo setvene sestave v smeri prilagajanja na zahtevnejše rastne pogoje.