Skoči do osrednje vsebine

Gostili smo vljudnostni obisk veleposlanice Estonije

Državna sekretarka dr. Aida Kamišalić Latifić je danes na vljudnostnem obisku sprejela veleposlanico Estonije Gito Kalmet. Obe sogovornici sta ocenili, da je sodelovanje obeh držav dobro. Veleposlanico so podrobneje zanimale aktivnosti in cilji Slovenije na področju digitalne preobrazbe ter možnosti okrepitve sodelovanja z našo državo.
Vseleposlanica in državna sekretarka MPD.

Državna sekretarka in veleposlanica Estonije. | Avtor: Ministrstvo za digitalno preobrazbo

Državna sekretarka je v predstavitvi izpostavila pomen digitalne usposobljenosti državljanov, brez katere ni učinkovite digitalne preobrazbe. V Sloveniji izvajamo številne projekte za dvig digitalnih kompetenc državljanov vseh starostnih skupin. Trenutno po vsej državi vzpostavljamo 222 Digi info točk, na katerih bodo svetovalci vsakodnevno nudili pomoč pri uporabi digitalnih javnih storitev vsem prebivalcem in prebivalkam Slovenije. Prav tako želimo razširiti uporabo elektronske osebne izkaznice za večji nabor digitalnih storitev, tudi čezmejnih, v teku pa so aktivnosti za čim hitrejšo digitalizacijo zdravstva.

Veleposlanica je povedala, da ima Estonija z novo vlado ambiciozne načrte za dvig digitalnih storitev na višji nivo, saj so pričakovanja državljanov velika. Obe državi sta glede digitalizacije v gospodarstvu in družbi podobno razviti, čeprav ima Estonija pri digitalnih storitvah in digitalni usposobljenosti državljanov bistveno boljše dosežke, zato sta se sogovornici dogovorili za izmenjavo in prenos dobrih praks tudi v prihodnje.