Skoči do osrednje vsebine

Zasedanje Sveta Evropske unije za energijo

Državni sekretar na Ministrstvu za okolje, podnebje in energijo Uroš Vajgl se je v Luksemburgu udeležil rednega zasedanja Sveta Evropske unije za energijo.

Ključna točka zasedanja je bila namenjena evropskemu trgu električne energije, in sicer je Svet po večmesečnih pogajanjih dosegel dogovor o stališču Sveta EU glede predloga uredbe za izboljšanje zasnove trga električne energije v Evropski uniji.

Ministri so na današnjem zasedanju potrdili splošni pristop za predlog uredbe o izboljšanju zasnove trga električne energije v Evropski uniji. Ukrepi, kot so uporaba pogodb za razliko in dolgoročne pogodbe, bodo izboljšali predvidljivost in stabilnost cen. Gre za oblikovanje stališča Sveta pred začetkom pogajanj z Evropskim parlamentom.

Pod točko razno je Komisija predstavila informacije o pripravljenosti na prihajajočo zimo, o snovanju Politične deklaracije o financiranju energetske učinkovitosti in Evropske koalicije za financiranje energetske učinkovitosti ter informacijo o trenutnem stanju procesa posodobitve nacionalnih energetskih in podnebnih načrtov, ki jih morajo države članice Komisiji predložiti do 30. junija 2024. Slovenija je posodobljen osnutek že pravočasno oddala Evropski komisiji, države, ki tega še niso storile, pa so bile pozvane, da to storijo čimprej. 

Zasedanja se je preko video povezave udeležil tudi ukrajinski minister za energijo German Galushchenko ter predstavil zadnje stanje na področju energije v Ukrajini v luči ruske agresije. Finska in estonska delegacija sta podali informacijo o puščanju plinovoda Balticconnector med Finsko in Estonijo.