Skoči do osrednje vsebine

Izbranih 283 projektov sončnih elektrarn za sofinanciranje iz evropske kohezijske politike

V sklopu Javnega razpisa za sofinanciranje operacij gradnje novih manjših proizvodnih naprav za proizvodnjo električne energije z izrabo sončne energije, ki je trajal od leta 2021 do 2023, je bilo na zadnjem, sedmem odpiranju, izbranih 283 projektov.

Predmet javnega razpisa je bila dodelitev nepovratnih sredstev za sofinanciranje nakupa in vgradnje naprav za proizvodnjo električne energije z izrabo sončne energije, kar vključuje tudi nakup in vgradnjo tovrstnih naprav za namen samooskrbe z električno energijo ter hranilnikov energije. Finančne spodbude, ki se dodeljujejo kot državne pomoči, so bile namenjene nakupu in vgradnji novih naprav za proizvodnjo električne energije z izrabo sončne energije, in sicer moči do 10 MW.

Na zadnjem, sedmem odpiranju, je Ministrstvo za infrastrukturo oz. Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo (MOPE) izdalo 283 sklepov o dodelitvi sredstev za proizvodnjo električne energije iz sončne energije. To pomeni, da je bilo izbranih 283 projektov sončnih elektrarn za sofinanciranje iz evropske kohezijske politike, s predvideno skupno nazivno močjo preko 95 MW. Skupaj je bilo na javnih razpisih za spodbude za proizvodnjo električne energije iz sončne energije od leta 2019 podprtih preko 900 projektov podjetij in drugih pravnih oseb zasebnega prava, pri čemer skupna nazivna moč sončnih elektrarn presega 370 MW, s čimer je bilo izračunanega zmanjšanja CO2 izpustov v višini okoli 160 tisoč ton CO2.    

Z navedenimi projekti nadaljujemo pospešeno vlaganje v obnovljive vire energije za proizvodnjo električne energije ter zeleni prehod, s projekti pa bomo hkrati omogočili maksimalen izkoristek evropskih kohezijskih sredstev iz programskega obdobja 2014-2020.

Projekti so bili sofinancirani po celotni Sloveniji, s čimer želimo prispevati tudi k dvigu ozaveščenosti glede nujnosti ozelenitve virov proizvodnje električne energije.

Seznami prejemnikov spodbud na razpisu za proizvodnjo električne energije iz sončne energije.

Hkrati napovedujemo tudi nadaljnje spodbude, ki bodo na voljo tako za učinkovitejšo rabo energije kot za naložbe v obnovljive vire energije. Spodbude bodo na voljo na MOPE, Eko skladu, Borzenu ter Agenciji za energijo, pri čemer želimo izpostaviti naložbeno pomoč za proizvodnjo električne energije in toplote iz obnovljivih virov energije (OVE) ter za shranjevanje električne energije in toplote, ki bo še oktobra na voljo s strani Centra za podpore na Borzenu.