Skoči do osrednje vsebine

Danes je mednarodni dan zmanjšanja tveganj nesreč

Leta 1989 je Generalna skupščina Združenih narodov z namenom spodbuditve kulture zmanjševanja tveganj nesreč določila 13. oktober za mednarodni dan zmanjšanja tveganj nesreč. V Sloveniji ga letos obeležujemo v luči posledic uničujočih poplav, ki so v začetku avgusta močno prizadele našo državo in kruto posegle v življenja mnogih sodržavljanov.

Združeni narodi so letošnji mednarodni dan zmanjšanja tveganj nesreč posvetili razmisleku in obravnavi vzajemne odvisnosti med nesrečami in njihovimi posledicami na eni strani in družbeno neenakostjo na drugi. Družbena neenakost in ranljivost pred nesrečami sta dve plati istega kovanca: zaradi neenakega dostopa do storitev, kot so finance in zavarovanje, so najbolj ogroženi izpostavljeni večjim tveganjem nesreč.  Posledice nesreč še dodatno povečujejo družbene neenakosti in najbolj ogrožene potiskajo v revščino.

Generalna skupščina ZN je maja letos sprejela politično izjavo za pospešitev ukrepov za krepitev odpornosti na nesreče in tema današnjega dne je usklajena s Sendajskim okvirom za zmanjšanje tveganj nesreč 2015-2030, ki skupaj s Pariškim sporazumom o podnebnih spremembah dopolnjuje Agendo2030 za doseganje ciljev trajnostnega razvoja.

Naj bo letošnji mednarodni dan zmanjšanja tveganj nesreč posvečen pomoči vsem prizadetim ob nedavnih poplavah v Sloveniji, predvsem v duhu četrtega prednostnega področja Sendajskega okvira, ki se zavzema za izboljšanje pripravljenosti na nesreče za učinkovit odziv in "boljšo ponovno izgradnjo" ob okrevanju, obnovi in rekonstrukciji po nesreči (Build Back Better).

Več informacij lahko preberete na spletni strani Združenih narodov.