Skoči do osrednje vsebine

Regionalni dnevi 2023 letos v Pivki

Slovenski regionalni dnevi pod naslovom Zeleni prehod na regionalni ravni letos potekajo v Pivki. Državna sekretarka Andreja Katič je v uvodnem nagovoru izpostavila zavedanje pomena tovrstnih dogodkov: »Razprave o regionalni politiki na tovrstnih znanstvenih in strokovnih simpozijih, ki prinašajo nove sistemske in metodološke rešitve, so podlaga odločevalcem na različnih ravneh.«
Uvodni nagovor državne sekretarke Andreje Katič na Regionalnih dnevih 2023

Državna sekretarka na Ministrstvu za kohezijo in regionalni razvoj Andreja Katič | Avtor: Ministrstvo za kohezijo in regionalni razvoj

V nadaljevanju je spregovorila o poteku priprave vloge za solidarnostni sklad in poudarila, da ocena zajema vse vidike naravne nesreče, od zagotavljanja nadomestitve stavb, sanacije vodotokov, ponovne vzpostavitve infrastrukture, zaščite in obnove objektov kulturne dediščine ter odlaganja in ravnanja z odpadki. Izpostavila pa je tudi pobudo, ki je v predlog zakona o obnovi in razvoju vgradila instrument, ki vladi omogoča, da posameznim območjem ali posameznim subjektom pomaga z zelo ciljno usmerjenimi ukrepi, zato da se doseže dodaten razvoj v katerikoli prizadeti regiji, tudi Koroški. Na podlagi tega zakonskega okvira se bodo, skupaj z akterji na regionalni ravni, pripravljali konkretni programi.

V nadaljevanju je sledila razprava o predlogu spremembe Zakona o spodbujanju skladnega regionalnega razvoja, ki ga pripravlja Ministrstvo za kohezijo in regionalni razvoj. V uvodu v razpravo je državna sekretarka poudarila, da želi biti ministrstvo pri spremembah ambiciozno. »K pripravi predloga spremembe zakona smo pristopili z namenom, da zmanjšamo razvojni zaostanek na območjih, kjer z dosedanjimi spodbudami nismo bili dovolj uspešni. Želimo si decentralizacije, močnih in okrepljenih regij. Javna razprava z različnimi deležniki po Sloveniji že poteka in želim si, da se bo na teh dogodkih razvila razprava, ki bo vodila do širokega konsenza glede sprememb zakona«, je na temo predloga sprememb zakona dejala državna sekretarka Katič. V nadaljevanju je predstavila konkretne predloge spremembe zakona. Ob koncu je izpostavila še, da je treba zagotoviti financiranje regionalnega razvoja in regijskih projektov tudi iz slovenskega proračuna in ne samo z evropskimi sredstvi.

Poleg državne sekretarke so imeli uvodne nagovore še Robert Smrdelj župan Občine Pivka, Boštjan Požar iz Regionalne razvojne agencije Zeleni kras, mag. Lenča Humerca Šolar iz Ministrstva za naravne vire in prostor, Matjaž Ribaš iz Slovenskega regionalno razvojnega sklada in Agnès Monfret, vodja enote REGIO.E.3 pri Evropski komisiji (EK).

Tokratni Regionalni dnevi, zaradi varčevanja in solidarnosti po avgustovski ujmi, ki je prizadela številne slovenske kraje, poteka v krajši enodnevni obliki. Slovenski regionalni dnevi so namenjeni predstavitvi izvajanja in priporočil za izvajanje regionalne politike v Sloveniji, soočenju mnenj in idej pristojnega vladnega ministrstva, vladnih organov, regionalnih razvojnih agencij, občin, drugih regionalnih akterjev in akademske sfere. Postali so stalnica vseh, ki se ukvarjajo z regionalnim razvojem.

Organizatorji dogodka so Geografski inštitut Antona Melika, Znanstvenoraziskovalni center Slovenske akademije znanosti in umetnosti (ZRC SAZU), Ministrstvo za kohezijo in regionalni razvoj, Ministrstvo za naravne vire in prostor, Slovenski regionalno razvojni sklad in Združenje regionalnih razvojnih agencij GIZ RRA.