Skoči do osrednje vsebine

Posvetovanje predstavnikov evropskih državnih rudarskih oblasti in uprav

Vršilka dolžnosti glavne inšpektorice Inšpektorata Republike Slovenije za naravne vire in prostor Martina Gašperlin, direktorica Inšpekcije za naravne vire in rudarstvo mag. Suzana Macolič in rudarska inšpektorja Simon Friškovec ter Mitja Pavlič so se konec septembra udeležili tradicionalnega posvetovanja predstavnikov evropskih državnih rudarskih oblasti in uprav na Češkem.

Tradicionalno posvetovanje predstavnikov evropskih državnih rudarskih oblasti in uprav, ki je potekalo med 18. in 20. septembrom je organiziral češki državni organ, pristojen za rudarstvo (angleško The Czech Mining Authority) iz Prage. Posvetovanja so se poleg udeležencev iz Slovenije udeležili tudi predstavniki Avstrije, Češke, Estonije, Finske, Nemčije, Madžarske, Irske, Poljske, Romunije, Srbije, Slovaške in Velike Britanije.

Tema letošnjega srečanja je bila namenjena organizaciji, strukturi in pristojnostih rudarskih upravnih organov v posameznih državah (angleško Organization, structure and purview of mining authorities). Predstavljenih je bilo trinajst prispevkov. Slovenija je na posvetovanju aktivno sodelovala s predstavitvijo o organizaciji in pristojnostih rudarskega upravnega organa (upravnega in inšpekcijskega) v Sloveniji.

Udeležba na tovrstnem posvetovanju je zelo pomembna za delo Inšpektorata Republike Slovenije za naravne vire in prostor, ker se vzpostavljajo tudi neposredni osebni kontakti s predstavniki nadzornih organov, ki delujejo na rudarskem področju nadzora. Na ta način se pridobijo informacije s področja izvajanja rudarskega nadzora v nekaterih drugih državah EU.

Delegacije držav udeleženk posveta so se dogovorile, da bo ključna vsebina naslednjih posvetovanj namenjena izobraževanju, usposabljanju in zaposlovanju mladih strokovnjakov v rudarskih podjetjih in upravnih organih (angleško Education, training skills and recruitment of young specialists for mining companies and authorities) ter da bo posvet v letu 2024 organiziran v Nemčiji, posvetovanje v letu 2025 pa bo organizirala Estonija. Usklajen in podpisan je bil tudi Memorandum, v katerem je določena tema in lokacija naslednja posvetovanja.

V okviru posvetovanja je bila organizirana tudi strokovna ekskurzija v okolico Prage z ogledom površinskega kopa premoga Bilina.

Udeleženci konference na terenu

Udeleženci konference na terenu | Avtor: Inšpektorat RS za naravne vire in prostor

1 / 2