Skoči do osrednje vsebine

Minister Jevšek je v Bruslju sodeloval na okrogli mizi o družbenih inovacijah

V okviru Evropskega tedna regij in mest, ki poteka v Bruslju, je minister za kohezijo in regionalni razvoj dr. Aleksander Jevšek sodeloval na okrogli mizi o družbenih inovacijah. Po njegovih besedah je Slovenija prav s pomočjo evropskih kohezijskih sredstev izpeljala nekaj tovrstnih projektov, na katere smo lahko upravičeno ponosni.
Minister Jevšek je v Bruslju sodeloval na okrogli mizi o družbenih inovacijah

Minister dr. Aleksander Jevšek je v Bruslju sodeloval na okrogli mizi o družbenih inovacijah | Avtor: The European Week of Regions and Cities

1 / 3

Minister Jevšek je na današnji okrogli mizi, ki je ena od šestih tematski dogodkov Evropske komisije v tednu regij in mest, predstavil slovenske primere dobrih praks na področju družbenih inovacij. Te naj bi skozi izboljšanje pogojev za delo, izobraževanje, zdravje ali z reševanjem težav, kot so revščina in diskriminacija… prinesle pozitivne družbene spremembe.

Posebej je izpostavil projekte, ki so bili sofinancirani iz kohezijskih sredstev: »S pomočjo kohezijskih sredstev smo uspešno preselili dva socialnovarstvena zavoda. Zagotovili smo novo, samostojnejše življenje več kot 200 posameznikom s težavami v duševnem zdravju v Sloveniji, kjer sistem trenutno temelji na institucionalnem varstvu.«

Kot poseben izziv, predvsem za manj razvite regije, je minister Jevšek izpostavil zadrževanje talentov oziroma njihovo vračanje v okolje, iz katerega izhajajo: »V Sloveniji ustanavljamo »center za talente«,  ki naj bi mladim pomagal, ko se podajo na svojo poklicno pot. Drugi primer je projekt PONI – podjetniški pristop k izzivom, ki se izvaja od leta 2019. Gre za program usposabljanja potencialnih podjetnikov. S tem projektom je Slovenija postala bogatejša za kar 249 podjetij«.

Minister je prestavil tudi primer Pušče, romskega naselja v Murski Soboti, ki velja za dober primer vključevanja romske populacije in sobivanja z drugimi prebivalci. »Vodilni predstavniki Romov so komisarko Ferreira med njenim lanskim obiskom pozdravili s temi besedami – dobrodošli v našem naselju, mi plačujemo davke,« je bil slikovit minister Jevšek.

Ob koncu je dodal, da je ob nedavnih rušilnih poplavah v Sloveniji izziv in priložnost za družbene inovacije tudi delo z ljudmi po naravnih nesrečah. »Ni dovolj samo zgraditi novo infrastrukturo; prav tako moramo obnoviti upanje in zaupanje ljudi v delovanje socialne in solidarnostne Evrope,« je še poudaril minister Jevšek.