Skoči do osrednje vsebine

Z implementacijo Akta o digitalnih storitvah do varnejšega in zaupanja vrednega interneta

Na Ministrstvu za digitalno preobrazbo smo organizirali javni posvet z naslovom "Vloga in pomen spletnih platform za varnejši in zaupanja vreden internet", katerega namen je bil spodbuditi razpravo o implementaciji Akta o digitalnih storitvah (angleško Digital Services Act – DSA) in strateški usmeritvi države k bolj varnemu in zaupanja vrednemu internetu.

Na javni posvet smo povabili pomembne deležnike iz javne in zasebne sfere. Ministrica dr. Emilija Stojmenova Duh je v uvodnem nagovoru poudarila, da je temeljni namen Akta o digitalnih storitvah, da potrošniku omogočiti uporabo storitev v internetnem ekosistemu, ki bo čim bolj varen pred nezakonitimi proizvodi, vsebinami in storitvami, ter da bo zagotavljal večjo pravno varnost tudi za posredniške platforme. »Po Uredbi o digitalnih storitvah so zaupanja vredni prijavitelji, ki jim bo status podeljeval nacionalni koordinator digitalnih storitev, upravičeni do prijavljanja nezakonitih vsebin platformam, te pa so jih dolžne odstraniti brez zakasnitev, ko gre za očitno nezakonite vsebine. Zaupanja vredni prijavitelji bodo lahko platformam prijavljali nezakonit sovražni govor, pa tudi takega, ki je lahko zakonit, vendar je v nasprotju s sprejetimi pogoji poslovanja posamezne platforme,« je kot primer implementacije akta navedla ministrica.

Po uvodnih besedah Tomislava Silaja, svetovalca za ekonomske politike pri Predstavništvu Evropske komisije v Sloveniji, se je začela razprava panelistov, ki jo je vodil Marjan Turk, napoteni nacionalni strokovnjak, Generalni direktorat za komunikacijska omrežja, vsebine in tehnologijo pri Evropski komisiji.

Panelisti, mag. Marko Mišmaš, direktor Agencije za komunikacijska omrežja in storitve Republike Slovenije, Patrik Tovarys, vodja javne politike Srednje in Vzhodne Evrope pri podjetju Facebook/Meta, Igor Zgrabljić, vodja za vladne zadeve in javno politiko pri podjetju Google, Katja Mohar Bastar, direktorica Digital Innovation Hub Slovenia, prof. dr. Vasja Vehovar, vodja Centra za varnejši internet na Fakulteti za družbene vede na Univerzi v Ljubljani in Filip Dobranić iz inštituta Danes je nov dan, so razpravljali o platformah z zaupanja vrednimi prijavitelji in o možnih modelih njihovega financiranja, o pasteh sodelovanja preverjenih raziskovalcev s platformami in o škodljivih vsebinah na platformah.

Kljub temu, da prihajajo iz različnih področij, od javnih ustanov, gospodarstva in nevladnih organizacij, so se strinjali, da bo Akta o digitalnih storitvah zagotovo privedel do pozitivnih rezultatov, kljub temu, da je vsak predstavil neke svoje zadržke oziroma skrbi. Agencija za komunikacijska omrežja in storitve Republike Slovenije, kot državni regulator, akt nadvse pozdravlja, je zatrdil direktor Marko Mišmaš. Patrik Tovarys, vodja javne politike Srednje in Vzhodne Evrope pri podjetju Meta, je predstavniku inštituta Danes je nov dan Filipu Dobraniću na njegov pomislek, da si bodo velike platforme jemale preveč avtonomne pravice in na ta način posegale v pravico do svobode govora, odgovoril, da Meta ni na mestu, da bo odločala, kaj je res in kaj ne, kaj je prav in kaj ne, ter da ima zato njihovo podjetje zunanji nadzor vsebin, in da na tem področju sodelujejo tudi z nevladnimi organizacijami. Igor Zgrabljić, vodja za vladne zadeve in javno politiko pri podjetju Google je ob tem dodal, da imamo vsi koristi od dobrih, zaupanja vrednih informacij, podjetju zato ni v interesu, da izgubi zaupanje svojih uporabnikov. Prof. dr. Vasja Vehovar, vodja Centra za varnejši internet na Fakulteti za družbene vede na Univerzi v Ljubljani je kot pozitivno izpostavil, da ima Akt o digitalnih storitvah več kot 70 odstotno podporo med evropskimi državljani in da upa, »da se bo to razvilo v pravo smer,«, Katja Mohar Bastar, direktorica Digital Innovation Hub Slovenija pa je izrazila upanje, da bodo tudi slovenska podjetja videla priložnost v tem aktu in da bo to spodbudilo nastanek kakšne velike platforme v tudi Sloveniji.

Ob zaključku javnega posveta je ministrica dr. Emilija Stojmenova Duh poudarila, da Akt o digitalnih storitvah zagotavlja bolj pregledno, pošteno in predvidljivo okolje spletnih platform, pa tudi učinkovit sistem uveljavljanja pravnih sredstev. Poleg tega pa je še dodala, da: »če želimo doseči cilj varnega in zaupanja vrednega interneta, je jasno, da gre za družbeno odgovornost nas vseh, ne samo velikih platform«.