Skoči do osrednje vsebine

Minister Matej Arčon na odprtju prve slovenske kulturne ambasade poudaril pomen dopolnjevanja

Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon se je danes na domačiji Edija Kebra na Ceglem udeležil odprtja prve slovenske kulturne ambasade v okviru projekta Art Circle.
Minister Arčon z udeleženci pred spominsko tablo.

Minister Arčon z udeleženci. | Avtor: Urad za Slovence v zamejstvu in po svetu

V uvodnem pozdravu je minister poudaril pomen povezovanja in dopolnjevanja med različnimi kulturami in narodi. Kulturne ambasade so dragocen prostor za države, ki se predstavljajo. Izrazil je hvaležnost in ponos Urada za Slovence v zamejstvu in po svetu, ob tovrstnih projektih, v okviru katerih Slovenci ohranjajo in utrjujejo slovensko kulturo. Spomnil je tudi na pokojnega slikarja Etka Tutto, enega od umetniških vodij projekta, ter se zahvalil mednarodno uveljavljenemu slikarju Klemnu Brunu, ki nadaljuje pot, ki sta jo začrtala.

Odprtja so se udeležili trije slovenski umetniki, ki bodo ustvarjali na domačiji Edija Kebra. Na dogodku so zbrane pozdravili tudi častni pokrovitelj odprtja in ustanovitve ambasade, veleposlanik Republike Slovenije v Rimu Matjaž Longar, umetniški vodja Art Circla Klemen Brun, gostitelj kulturne ambasade Kristjan Keber in župan Občine Brda Franc Mužič.

Art Circle je s projektom kulturnih ambasad pričel v letu 2011, sicer pa gre za letni mednarodni festival vizualnih umetnosti, ki v Brdih, delu Vipavske doline, po novem pa tudi na Krasu in v zamejstvu združuje umetnike z vsega sveta s ponudniki turističnih storitev in predstavniki različnih veleposlaništev. Letne in celotedenske umetniške aktivnosti temeljijo na hkratnem ustvarjanju umetnikov v umetniških ambasadah in se zaključijo z odprtjem razstave, kjer so na ogled novonastala dela. Organizacija več umetniških festivalov, srečanj in kolonij skozi vse leto tako omogoča popestritev kulturnega in umetniškega življenja ter promovira državo ter regijo. Lani so projekt prvič popeljali čez državne meje, v zamejstvo, v Italijo. Letos se je prav danes odprla prva slovenska kulturna ambasada, ki je sicer dvajseta po vrsti.