Skoči do osrednje vsebine

Minister Jevšek v Bruslju: GO! 2025 je edinstven primer čezmejnega sodelovanja

Minister za kohezijo in regionalni razvoj dr. Aleksander Jevšek se je v okviru evropskega tedna regij in mest v Bruslju udeležil razprave o kohezijski politiki in čezmejni Evropski prestolnici kulture 2025 (GO! 2025). Leta 2025 bosta to sosednji mesti Slovenije in Italije Nova Gorica in Gorica.
Minister za kohezijo in regionalni razvoj dr. Aleksander Jevšek se je v okviru evropskega tedna regij in mest v Bruslju udeležil razprave o kohezijski politiki in čezmejni Evropski prestolnici kulture 2025

Minister dr. Aleksander Jevšek na dogodku Čezmejna evropska prestolnica kulture: novi izzivi za kohezijsko politiko v Bruslju | Avtor: The European Week of Regions and Cities

1 / 2

»Prvič v zgodovini bosta naziv Evropska prestolnica kulture nosili dve tesno povezani čezmejni mesti. Občini Nova Gorica in Gorica sta skupaj kandidirali in zmagali na natečaju za Evropsko prestolnico kulture 2025. To je edinstven primer čezmejnega sodelovanja«, je poudaril minister Jevšek.

Po besedah ministra Jevška je GO!2025 nadgradnja zelo uspešnega mehanizma celostnih teritorialnih naložb, ki je celovit pristop k načrtovanju in izvajanju naložb na področju trajnostnega urbanega razvoja.

»Slovenija in Italija sta za čezmejni projekt GO! 2025 v svojih programih kohezijske politike zagotovili sredstva za naložbe, namenjene ureditvi širšega čezmejnega območja, med njimi tudi za prenovo čezmejnega Trga Evrope.  V okviru slovenskega programa evropske kohezijske politike za obdobje 2021-2027 je ta projekt prepoznan kot projekt strateškega pomena«, je povedal minister Jevšek.

Skupno geslo projekta GO! BORDERLESS na najboljši možni način pooseblja poslanstvo čezmejnega sodelovanja na vseh področjih. Ustvarjalno čezmejno mesto ima močno zeleno komponento, zaledje čudovite doline Soče in izjemno bogato kulturno dediščino, je še dejal Jevšek.

O čezmejnem sodelovanju in projektu GO! 2025 je minister Jevšek govoril tudi na konferenci Več Evrope v čezmejnih regijah, ki je potekala v Evropskem parlamentu.