Skoči do osrednje vsebine

Evropski komisar za okolje Virginijus Sinkevičius se je sestal z ministrom Bojanom Kumrom

Minister Kumer je z evropskim okoljskim komisarjem Sinkevičiusom govoril o zelenem prehodu in aktualnih okoljskih politikah Evropske unije: »Evropski zeleni dogovor je eden od ključnih dosežkov, po katerem si bomo zapomnili to komisijo.«

Evropski komisar za okolje, oceane in ribištvo Virginijus Sinkevičius se je danes mudil na delovnem obisku v Sloveniji. Med drugim se je srečal tudi z Bojanom Kumrom, ministrom za okolje, podnebje in energijo.

Minister Kumer in komisar Sinkevičius sta se na delovnem kosilu dotaknila zelenega prehoda in aktualnih okoljskih politik Evropske unije (EU). Posvetila sta se tudi vprašanju obnove po poplavah ter izmenjala poglede na nekatere odprte zakonodajne dosjeje na ravni EU in aktualne pogajalske procese na mednarodni ravni.

Minister Kumer je izrazil zadovoljstvo po pogovoru s komisarjem: »Dejstvo je, da področje zelenega prehoda in blaženja podnebne krize postaja ena od osrednjih političnih tem. Tudi za to vlado je to področje ena od prioritet. Na to nas opominjajo tudi čedalje pogostejši ekstremni vremenski dogodki, kot so bile letošnje poplave v avgustu. Zato nas čaka še kar nekaj dela glede prilagajanja podnebnim spremembam in izgradnje podnebne odpornosti.

Na ravni EU se s temi izzivi že ukvarjamo v okviru pobude Evropski zeleni dogovor in ostalih aktov, kot je podnebno-energetski zakonodajni sveženj, ki smo ga že skoraj v celoti sprejeli. Trenutno pa je v obravnavi prenova zakonodaje na področju krožnega gospodarstva oziroma upravljanja z odpadki.«

Minister Kumer je še poudaril, da je Evropski zeleni dogovor eden od ključnih dosežkov, po katerem si bomo zapomnili to komisijo, in se zahvalil komisarju Sinkevičiusu za njegov prispevek k uspešni implementaciji te pobude, ki bo prispevala ne samo k izboljšanju okolja in zdravja ljudi, temveč tudi h konkurenčnosti gospodarstva.