Skoči do osrednje vsebine

Razstava slovenske fotografije v Fotografie Forum Frankfurt

V petek, 6. oktobra, je v Fotografie Forum Frankfurt (FFF) v Frankfurtu kot del spremljevalnega programa Frankfurtskega knjižnega sejma, na katerem je letos častna gostja Slovenija, potekalo slavnostno odprtje razstave Paradiž, performans, replika. Slovenska fotografska umetnost (angleško PARADISE, PERFORMANCE, REPLICA. SLOVENIAN PHOTOGRAPHIC ART).

Razstava je nastala v sodelovanju med Fotografie Forum Frankfurt in zavodom Muzej in galerije Mesta Ljubljane, kurirali pa sta jo Andrea Horvat in Celina Lunsford.

Kuratorki kot vzorčne predstavnike sodobne fotografije iz Slovenije predstavljata umetnico in umetnika, ki z različnimi eksperimentalnimi pristopi raziskujejo meje fotografskega medija. Vanja Bućan v seriji Ptice paradiža (angleško Birds of Paradise) humorno in nadrealistično prevprašuje predstave o vlogah žensk. Jošt Dolinšek v svojih instalacijah raziskuje zaznavo narave z gibljivimi slikami, tonom in fotografijami skulptur. Bojan Radovič pa z idejo replike in iluzije svojim delom daje značaj pripovedi in fikcije.

Zbrane so nagovorili dr. Peter Sillem, član upravnega odbora FFF, dr. Urban Šrimpf, vodja pisarne častne gostje Slovenije na Frankfurtskem knjižnem sejmu 2023, Celina Lunsford, umetniška vodja FFF, in Barbara Koželj Podlogar, generalna direktorica Direktorata za ustvarjalnost, Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije, ki je v svojem nagovoru poudarila: "Umetnost nam pomaga spoznavati svet in razmerja v njem, z njo gradimo svojo osebnost in vrednostne sisteme, v njej se izražamo in realiziramo kot empatična in umna bitja. Podobe, ki jih nizajo fotografije, imajo neomejeno besedo. Razsežnost njihove avtoritete pa izvira iz lastnosti, ki so specifične za fotografsko posnete podobe, je zapisala Susan Sontag. S tem je povedala, da fotografija ni le interpretacija stvarnega sveta, temveč je tudi sled, je stopinja, ki ima svojo lastno naracijo. S tem fotografije na novo definirajo konkretno stvarnost vsakdanje življenjske izkušnje in jo tudi presegajo."

Razstava je na ogled do 7. januarja 2024. Na spletni strani Fotografie Forum Frankfurt lahko preberete več o razstavi slovenske fotografije (v angleščini).