Skoči do osrednje vsebine

Začetek protisubvencijskega postopka na uvoz električnih vozil s Kitajske

Evropska komisija je začela protisubvencijski postopek o zaščiti proti subvencioniranemu uvozu iz držav, ki niso članice Evropske unije (EU).

V Uradnem listu Evropske unije je bilo 4. oktobra 2023 objavljeno Obvestilo o začetku protisubvencijskega postopka na uvoz novih akumulatorskih električnih vozil, konstruiranih za prevoz oseb, s poreklom iz Ljudske republike Kitajske.

Izdelek v tej preiskavi so nova akumulatorska električna vozila, konstruirana predvsem za prevoz največ devetih oseb, vključno z voznikom, ki jih poganja en ali več električnih motorjev. Motorna kolesa so izključena iz preiskave. Izdelek se trenutno uvršča pod oznako KN 8703 80 10. Oznaka KN je zgolj informativna in ne vpliva na naknadne spremembe tarifne uvrstitve.

Proizvajalci, uvozniki, uporabniki in njihova reprezentativna združenja in drugi zainteresirani so vabljeni k sodelovanju v preiskavi, na način in v rokih, kot je opredeljeno v obvestilu o začetku preiskave. Hkrati so vabljeni, da svoja mnenja in stališča posredujejo Ministrstvu za gospodarstvo, turizem in šport, in sicer kadarkoli do zaključka postopka. Mnenja in stališča bodo ministrstvu v pomoč pri pripravi stališča Republike Slovenije v nadaljnjem postopku sprejemanja odločitve glede uvedbe protisubvencijske (izravnalne) dajatve.

Dodatne informacije o primeru, vključno z vprašalniki, so dostopne na spletni strani strani Evropske komisije, Generalnega direktorata za trgovino, namenjeni preiskavam na področju trgovinske zaščite, primer AS689 (angleško Trade defence investigations).