Skoči do osrednje vsebine

Minister Felda sprejel slovenske tekmovalce na mednarodnem dogodku poklicnih spretnosti Euroskills

Minister za vzgojo in izobraževanje je v avli ministrstva sprejel tekmovalce in njihove spremljevalce, ki so Slovenijo letos zastopali na mednarodnem dogodku poklicnega izobraževanja in poklicnih spretnosti Euroskills v Gdansku na Poljskem.
Minister dr. Darjo Felda s tekmovalci v poklicnih spretnostih pred poslopjem ministrstva

Minister Felda je sprejel tekmovalce, ki so letos Slovenijo zastopali na tekmovanju poklicnih spretnosti EuroSkills v Gdansku | Avtor: Ministrstvo za vzgojo in izobraževanje

Letošnji dogodek EuroSkills v Gdansku je predstavljal že osmo izvedbo tekmovanja, ki predstavlja največji dogodek na področju poklicnega izobraževanja in poklicnih spretnosti v Evropi.

Na tekmovanju je sodelovalo 600 mladih strokovnjakov iz 32 držav, v starosti do 25 let. Predstavili so se v 43 različnih veščinah in poklicih. Tekmovanje je potekalo v duhu evropskega leta spretnosti in v ospredje postavlja pomen ozaveščanja o spretnostih, kompetencah in znanjih, s katerimi prispevamo k trajnostni rasti, razvoju in boljši družbi.

Slovenski tekmovalci so se preizkusili in izkazali v desetih disciplinah. Med njimi so bili tako dijaki poklicnih šol, kot tudi mladi zaposleni. Slovenska ekipa se je s tekmovanja EuroSkills Gdansk 2023 vrnila s kar šestimi medaljami: Katja Vačovnik je v panogi cvetličarstvo prejela bronasto medaljo, medalje odličnosti pa so prejeli Sibila Leskovec pri kamnoseštvu, Anže Zdešar pri strežbi, Irena Čepon pri slikopleskarstvu ter Žiga Kralj in Jurij Sitar v panogi informacijsko-komunikacijske tehnologije.

Vse udeležence letošnjega tekmovanja in njihove spremljevalce je v počastitev dosežkov sprejel minister dr. Darjo Felda, ki je mladim in njihovim mentorjem čestital za dosežene uspehe.  »Delati v poklicu, ki vam predstavlja strast, je užitek. Slediti cilju, ki ste si ga zadali na vaši življenjski poti, pomeni uresničevati vizijo,« je med ostalim povedal minister Felda in dodal, da takšni dosežki pomembno prispevajo k promociji poklicev, med katerimi ima prav vsak svojo vrednost in pomembnost.

»Dolžnost izobraževalnega sistema in gospodarstva je, da to sporočilo skupaj prenesemo na mlade generacije. Skupna naloga je, da vam pri tem pomagamo in zagotovimo podporo, mentorstvo in priložnosti za profesionalno rast in razvoj. Center za poklicno izobraževanje je vez med gospodarstvom, obrtjo in izobraževalnim sistemom. Naj odmev letošnjega tekmovanja poudari pomen poklicnega izobraževanja in navduši mlade za izbiro tovrstnega izobraževanja. Poklici so temelj naše družbe in našega gospodarstva,« je še sklenil minister Felda.