Skoči do osrednje vsebine

Podpis pogodbe med Ministrstvom in Družbo za upravljanje javnega potniškega prometa

Sistem javnega potniškega prometa do sedaj ni imel enotnega upravljavca, ki bi področje celovito urejal in upravljal. Kljub različnim poskusom ustanovitve upravljavca javnega potniškega prometa na nacionalni ravni, je področje vse do sedaj ostalo neurejeno.

S sprejemom Zakona o upravljanju javnega potniškega prometa (ZUJPP), ki je pričel veljati  5. maja 2022, je bila zagotovljena pravna podlaga za ustanovitev Družbe za upravljanje javnega potniškega prometa, d.o.o. (v nadaljevanju: DUJPP).

Družbo je ustanovila Republika Slovenija tako, da je Vlada Republike Slovenije 14. julija 2022 sprejela Akt o ustanovitvi družbe in 8. avgusta 2022 imenovala Mirana Sečkija za prvega direktorja družbe. Vlada Republike Slovenje na seji z dne 7. septembra 2023 sprejela sklep o sklenitvi Pogodbe o izvajanju javnega naročila za opravljanje nalog v zvezi z upravljanjem javnega potniškega prometa in podelitvi pooblastila mag. Bojanu Kumru za njen podpis.

Minister za okolje podnebje in energijo Republike Slovenije, mag. Bojan Kumer, je skupaj z direktorjem Družbe za upravljanje javnega potniškega prometa, d.o.o., Miranom Sečkijem, danes podpisal Pogodbo o izvajanju javnega naročila za opravljanje nalog v zvezi z upravljanjem javnega potniškega prometa (v nadaljevanju: JPP).

S tem se oblikuje upravljanje javnega potniškega prometa v Sloveniji na treh ravneh:

  • na prvi, strateški ravni, Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo,
  • druga, taktična raven, DUJPP, načrtuje,
  • na tretji, operativni ravni, ponudniki JPP.

Na strateški ravni deluje zlasti država, na operativni prevozniki, vmesna raven pa spada v pristojnost upravljavca (ang: public transport authority). Sistem javnega potniškega prometa je bil v Sloveniji do sedaj vzpostavljen samo na dveh ravneh: strateška in taktična raven sta bili združeni v pristojnosti države, operativno raven pa izvajajo prevozniki.

Skladno z Zakonom o upravljanju javnega potniškega prometa in podpisom te pogodbe se pristojnosti za upravljanje javnega potniškega prometa na Družbo za upravljanje javnega potniškega prometa, prenesejo z 5. novembra 2023.

Podpisana pogodba ureja:

  • zagotavljanje izvajanja obvezne gospodarske javne službe javni potniški promet, razen mestnega linijskega prevoza, posebnega linijskega prevoza, žičniškega prevoza in prevoza po vodnih poteh;
  • načrtuje, usklajuje in potrjuje vozne rede medkrajevnega linijskega avtobusnega prevoza potnikov ter potrjuje predlog voznega reda izvajalca, ki izvaja obvezno gospodarsko javno službo prevoza potnikov v železniškem prometu in sodeluje v postopku oblikovanja voznega reda omrežja javne železniške infrastrukture;
  • izvaja nadzor nad izvajanjem obvezne gospodarske javne službe javni linijski prevoz potnikov v notranjem cestnem in železniškem prometu;
  • ter druga dela in naloge, ki so opredeljeni v 16. in 17. členu ZUJPP.