Skoči do osrednje vsebine

Slovesna podelitev nagrad Republike Slovenije na področju šolstva za leto 2023

V Linhartovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani je potekala tradicionalna že 57. slovesna podelitev nagrad Republike Slovenije na področju šolstva. Nagrajence sta nagovorila predsednik Odbora za podeljevanje nagrad Republike Slovenije na področju šolstva dr. Boris Aberšek ter minister za vzgojo in izobraževanje dr. Darjo Felda, v imenu vseh nagrajencev pa je spregovorila še dr. Inge Breznik.
Nagrajenci z ministrom za vzgojo in izobraževanje dr. darjem Feldo in predsednikom Odbora za podeljevanje nagrad Republike Slovenije na področju šolstva dr. Borisom Aberškom stojijo na odru, v rokah držijo priznanja.

Nagrajenci z ministrom za vzgojo in izobraževanje dr. Darjem Feldo in predsednikom Odbora za podeljevanje nagrad Republike Slovenije na področju šolstva dr. Borisom Aberškom | Avtor: Daniel Novakovič / STA

1 / 3

Odbor za podeljevanje nagrad na področju šolstva je letos prejel kar 27 vlog, 17 med njimi za nagrado za življenj­sko delo in deset predlogov za izjemne dosežke, podelil pa 7 nagrad.

Nagrajence in ostale v dvorani je najprej nagovoril minister za vzgojo in izobraževanje dr. Darjo Felda, ki je izrekel spoštovanje vsem pedagoškim delavcem, še posebej tokratnim nagrajencem, in se zahvalil za njihovo delovanje, s katerim uresničujejo zaupanje v poslanstvo učitelja v širšem pomenu besede. »Poklici, ki so vezani na vzgojo in izobraževanje, so posebni v več pogledih. To so poklici, ki pomembno vplivajo na posameznike in posamezne generacije. Poleg tega, da so pedagoški delavci ključni nosilci prenosa znanja v družbi, imajo pomembno vlogo pri razvijanju življenjskih veščin in odnosov, potrebnih za razvoj in podporo otrokom ter mladostnikom. Gotovo niso le posredovalci znanj, ampak predvsem usmerjevalci in spodbujevalci otrok ter mladostnikov v učnem procesu. Pedagoški poklici so eni izmed tistih, kjer ima čas posebno dimenzijo. Vsak pedagoški delavec je namreč nenehno razpet med preteklostjo, ko posreduje znanja preteklih generacij, in prihodnostjo, saj otroke in mladostnike vzgaja ter izobražuje, da bi se lahko učinkovito soočali z izzivi v prihodnosti. Spoštovani nagrajenci! Vi ste tisti, ki ste s svojim trudom dokazali, da je vzgojno-izobraževalno delo umetnost in navdih. Želim si, da bodo vaše znanje, izkušnje in inovativnost navdih tudi mnogim drugim v izobraževalnem prostoru. Dovolite mi, da vam za prejeta priznanja iskreno čestitam, « je svoj nagovor zaključil minister Felda.

Sledil je še nagovor predsednika Odbora za podeljevanje nagrad Republike Slovenije na področju šolstva dr. Borisa Aberška, ki je vsem nagrajencem čestital za njihove izjemne dosežke, se jim zahvalil, da so s svojim delom svetel zgled tudi ostalim sodelavcem v vzgoji in izobraževanju ter poudaril pomembno vlogo vseh pedagoških delavcev v družbi.

Skupaj z ministrom Feldo sta podelila visoka priznanja. Prejemniki letošnjih nagrad so:

  • dr. Dragica Pešaković, nagrada za življenjsko delo na področju osnovnega šolstva,
  • mag. Ivan Lorenčič, nagrada za življenjsko delo na področju srednjega šolstva,
  • dr. Amalija Žakelj, nagrada za izjemne dosežke na področju visokega šolstva,
  • dr. Marjan Šimenc, nagrada za življenjsko delo na področju visokega šolstva,dr. Mitja Slavinec, nagrada za življenjsko delo na področju visokega šolstva,
  • dr. Inge Breznik, nagrada za izjemne dosežke na področju glasbenega šolstva,
  • dr. Darko Zupanc, nagrada za življenjsko delo na področju vzgoje in izobraževanja.

Med podelitvijo nagrad je za vzdušje še dodatno poskrbel izborni orkester. Tik pred zaključkom prireditve pa je v imenu nagrajencev spregovorila dr. Inge Breznik, ki se je zahvalila predlagateljem, da so v nagrajencih prepoznali dodano vrednost. »Današnje nagrade priznavajo status in ugled pedagoškega poklica. Biti učitelj ni le poklic, ampak tudi poslanstvo, ki je stvar strasti, to je tisti ščepec, ki spodbudi mlade k razmišljanju in ustvarjanju, » je z navdušenjem in ponosom še zaključila predstavnica nagrajencev.