Skoči do osrednje vsebine

Podpis memoranduma o sodelovanju Slovenije in Madžarske na področju oskrbe s plinom

Minister za okolje, podnebje in energijo Republike Slovenije, mag. Bojan Kumer, se je na povabilo ministra za zunanje zadeve in trgovino Madžarske, Pétra Szijjárta, 4. oktobra 2023 mudil na delovnem srečanju v Budimpešti. V ospredju je bil podpis političnega memoranduma o sodelovanju obeh držav na področju oskrbe s plinom.

Namen memoranduma je opredeliti sodelovanje pri vzpostavitvi medsebojne povezave med plinovodnima sistemoma obeh držav. V memorandumu je navedeno, da si bosta ministrstvi prizadevali storiti vse, kar je v njuni moči, da operaterja obeh prenosnih sistemov realizirata izgradnjo plinovoda s pripadajočo infrastrukturo, s kapaciteto 50.000 m3/h dvosmerne zmogljivosti (0,44 milijarde kubičnih metrov na leto) in predvidenim tlakom plina 45 bar na interkonekcijski točki.

Poleg tega si bosta obe ministrstvi prizadevali, da vladi obeh držav skleneta sporazum o solidarnostni oskrbi s plinom takoj, ko bo to mogoče, oz. ko bo med plinovodnima sistemoma vzpostavljena interkonekcijska točka.

Ministrstvi bosta spodbujali nadaljnje sodelovanje med operaterjema prenosnega plinskega omrežja obeh držav.

Politični memorandum ne ustvarja nobenih pravic ali obveznosti po notranjem ali mednarodnem pravu in se ne sklepa z namenom spreminjanja obstoječih zakonskih obveznosti med podpisnikoma.

Memorandum sta podpisala minister za okolje, podnebje in energijo, mag. Bojan Kumer, in minister za zunanje zadeve in trgovino Madžarske, Péter Szijjártó.