Skoči do osrednje vsebine

Minister Jevšek: Skupna ocena škode po poplavah zajema neposredno škodo in odpravo posledic

Vlada Republike Slovenije se je seznanila z Oceno neposredne škode po naravni nesreči, ki je prizadela Slovenijo 4. avgusta 2023. Predstavljena ocena zajema vse vidike naravne nesreče, od zagotavljanja nadomestitve stavb, sanacije vodotokov, ponovne vzpostavitve infrastrukture, zaščite in obnove objektov kulturne dediščine ter odlaganja in ravnanja z odpadki.
Minister dr. Aleksander Jevšek daje izjavo za javnost po seji vlade

Minister dr. Aleksander Jevšek | Avtor: Urad vlade za komuniciranje

V izjavi za javnost po seji vlade je minister za kohezijo in regionalni razvoj dr. Aleksander Jevšek pojasnil, da so poplave in plazovi prizadeli 183 občin od 212-ih slovenskih občin. Kar 104 občine so bile močno prizadete. Celoten obseg prizadetega območja pa je ocenjen na 17.203 km2 površine. Skupna ocena neposredne škode naravne nesreče in posledic za prizadeto prebivalstvo, gospodarstvo in okolje znaša približno 9,9 milijard evrov. 

»Ker gre za najhujšo naravno nesrečo v zgodovini Slovenije in ker je treba škodo oziroma posledice oceniti v kratkem času, se je vlada Republike Slovenije odločila za uporabo mednarodno priznane metodologije (PDNA - angleško Post-Disaster Needs Assessment). Njeno bistvo je, da omogoča celovito in hitro ocenjevanje posledic po katastrofi ter pripravo načrtov za obnovo. Omogoča poenoteno in primerljivo  ocenjevanje stroškov vzpostavitve normalnega stanja, ob upoštevanju dejstva, da tako obsežna obnova traja več let,« je izjavil minister Jevšek.

Metoda PDNA nadgrajuje dosedanje uveljavljene nacionalne metodologije za ocenjevanje škode. Minister je uporabo metodologije ponazoril na konkretnem primeru 50 letne stavbe, ki jo je poplava povsem uničila in jo je treba nadomestiti. »Ocena posledic po tej metodologiji vključuje strošek izgradnje nove stavbe ob upoštevanju celotnih stroškov gradnje v današnjem času in ne zgolj vrednosti stare stavbe. Ne vključuje pa ta ocena izboljšav, kot je denimo postavitev nove sončne elektrarne, če je prvotna stavba ni imela«, je pojasnil minister Jevšek.

Danes predstavljena ocena neposredne škode po naravni nesreči je ključna za pripravo vloge za pridobitev sredstev iz Solidarnostnega sklada Evropske unije. Vlogo bo Slovenija na Evropsko komisijo zagotovo oddala do roka, torej do 27. oktobra 2023.

Minister se je na koncu izjave zahvalil tudi vsem, ki so kakor koli sodelovali pri pripravi ocene škode, ter za hitro in odlično opravljeno delo.