Skoči do osrednje vsebine

Ustanovna seja Sveta za kmetijstvo in podeželje

Ministrica Irena Šinko se je danes udeležila ustanovne seje Sveta za kmetijstvo in podeželje Republike Slovenije. Osrednje teme so bile aktivnosti predstavitev predlogov uredb, ki urejajo nove genomske tehnike, rastlinski in gozdni razmnoževalni material.
 Ministrica Šinko ter člani Sveta za kmetijstvo in podeželje na ustanovni seji

Ustanovna seja Sveta za kmetijstvo in podeželje | Avtor: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano

Ministrica Šinko je skladno s Poslovnikom Sveta za kmetijstvo in podeželje vodila prvi del ustanovne seje – torej do izvolitve novega predsednika in namestnika predsednika Sveta. Uvodoma je člane Sveta seznanila s postopkom volitev ter vodila postopek izvolitve predsednika in namestnika Sveta. Na seji so člani za predsednika Sveta izvolili Boruta Florjančič, predstavnika Zadružne zveze Slovenije, za njegovo namestnico pa Doris Letina, predstavnico Zveze slovenske podeželske mladine.

Po volitvah je vodenje prevzel predsednik Sveta, ki je članom predstavil predlog Poslovnika, ki določa naloge Sveta, pravice in dolžnosti članov ter postopke sklicevanja sej ter sprejemanja sklepov. Člani Sveta so predlog Poslovnika tudi potrdili.

Sledila je predstavitev predlogov uredb, ki urejajo nove genomske tehnike, rastlinski razmnoževalni material in gozdni razmnoževalni material. Nadalje je bilo predstavljeno tudi stanje priprave evropskih predpisov ter okvirna časovnica.

Pod točko razno je ministrica Irena Šinko predstavila ukrepe na področju kmetijstva, ki so trenutna prioriteta na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, kot so ukrepi za odpravo posledic poplav in drugih naravnih nesreč, ki so se zgodile v letošnjem letu.

Svet za kmetijstvo in podeželje je posvetovalno telo ministra za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, ustanovljen na podlagi Zakona o kmetijstvu. Člani sveta so: Roman Žveglič in Danilo Meolic (Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije - KGZS),  Borut Florjančič (Zadružna zveza Slovenije - ZZS), Boštjan Noč (Čebelarska zveza Slovenije - ČZS), dr. Tatjana Zagorc (Gospodarska zbornica Slovenije – Združenje kmetijskih in živilskih podjetij; GSZ - ZKŽP), Jaka Šilak (Sindikat delavcev v kmetijstvu), Anton Medved (Sindikat kmetov Slovenije), prof. dr. Marina Pintar (Biotehniška fakulteta, Univerza v Ljubljani)  prof. dr. Karmen Pažek (Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede, Univerza v Mariboru), prof. dr. Andrej Simončič (Kmetijski inštitut Slovenije - KIS), dr. Marijan Pogačnik (predstavnik poklicnih in srednjih kmetijskih šol), Irena Ule (Zveza kmetic Slovenije), Doris Letina (Zveza slovenske podeželske mladine - ZSPM).