Skoči do osrednje vsebine

Obisk predstavnikov Severne Makedonije

Ministrstvo za digitalno preobrazbo so obiskali predstavniki Ministrstva za zdravje Severne Makedonije s ciljem seznanitve z dobrimi praksami in aktivnostmi Slovenije na področju digitalne elektronske identitete in digitalnih storitev.
Udeleženci dvostranskega srečanja.

Delegacija Severne Makedonije s sodelavci ministrstva | Avtor: Ministrstvo za digitalno preobrazbo.

Severna Makedonija si prizadeva izboljšati nacionalni zdravstveni sistem in ga čim bolje digitalizirati, zato so se njihovi predstavniki želeli seznaniti s slovenskimi izkušnjami.

Mag. Aleš Pelan, vodja sektorja za storitve zaupanja, je predstavil področje elektronske identifikacije in uporabe elektronske osebne izkaznice ter prednosti njene uporabe za državljane. Od aprila letos lahko državljani, starejši od 12 let, uporabijo novo biometrično osebno izkaznico tudi ob obisku zdravnika, lekarne, optika in ostalih izvajalcev zdravstvenih storitev ter dobaviteljev zdravil in medicinskih pripomočkov. 

Mag. Tadej Gabrijel, namestnik generalnega direktorja direktorata za razvoj digitalnih rešitev in podatkovno ekonomijo, je goste seznanil s cilji strategije Slovenije na področju digitalnih storitev, s storitvami, ki jih državljani lahko opravijo na portalu eUprava ter dobrimi praksami, ki našo državo uvrščajo med razvitejše države na evropskih in svetovnih lestvicah. Med njimi je za področje zdravja podrobneje predstavil elektronski bolniški list – eBOL, storitev, ki predstavlja velike koristi za delodajalce, zaposlene in zdravstvene ustanove, saj z njo letno privarčujemo 11,5 milijonov evrov.