Skoči do osrednje vsebine

Z današnjim obiskom Kijeva dajemo jasno sporočilo podpore Ukrajini in njenemu pogumnemu ljudstvu

Ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon se je danes udeležila neformalnega zasedanja zunanjih ministrov EU, ki v prisotnosti zunanjega ministra Dmitrija Kulebe poteka v Kijevu. Zasedanja se je udeležil tudi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

"Gre za jasno sporočilo podpore Ukrajini in njenemu pogumnemu ljudstvu," je ob pričetku prvega srečanja ministrov sedemindvajseterice izven EU in prvega na vojnem območju dejala ministrica Fajon.

"Slovenija je včeraj postala opazovalka v Varnostnem svetu Združenih narodov. Lahko zelo jasno povem, da si bomo prizadevali za dolgotrajen in pravičen mir v Ukrajini ter ponovno vzpostavitev ozemeljske celovitosti. Prizadevali si bomo, da bodo ruski režim in vsi krivci za to vojno odgovarjali," je povedala ministrica Fajon.

Na srečanju so ministri govorili tudi o perspektivi ukrajinskega članstva v EU, potem ko je država junija lani dobila status kandidatke. Ministrica Fajon je potrdila zavezanost Slovenije članstvu Ukrajine v EU, vendar mora proces pogajanj steči sočasno z reformnim procesom, še posebej na področju vladavine prava in boja proti korupciji.

"Odločno podpiramo širitev EU, ne samo na Ukrajino, Gruzijo in Moldavijo, ampak tudi na države Zahodnega Balkana, če želimo doseči mir in stabilnost na naši celini," je povedala ministrica Fajon.

Ministri so tudi izpostavili, da je potrebno Ukrajini čimprej nakazati naslednje nakazilo vojaške pomoči iz Evropskega mirovnega instrumenta (EPF). Ministrica je obenem izpostavila, da morajo biti vsi ukrepi in podpora Ukrajini vzdržni za slovensko gospodarstvo in ljudi.

Ministrica Fajon je opozorila na varno delovanje jedrskih elektrarn v vojnem času in spomnila, da je bila Slovenija v osamosvojitvenem času v podobnem položaju kot Ukrajina danes.

V delu srečanja, kjer se je zunanjim ministrom EU pridružil ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, se je ministrica Fajon zahvalila Ukrajini za njihovo solidarnost in pomoč ob nedavnih ujmah v Sloveniji. "Vam in ukrajinskemu narodu se iskreno zahvaljujem za ponujeno pomoč po uničujočih poplavah v Sloveniji. Pred nami je še dolga pot do obnove prizadetih območij, vendar nam je vaša pomoč dala močno motivacijo."

Predsednik Zelenski je v pogovoru z ministri poudaril, da gre pri mirovni formuli za Ukrajino za izgradnjo osnove za vzpostavitev pravičnega miru in mehanizmov za kaznovanje vojnih zločinov. Ministrica Fajon je sodelovanje Slovenije v mirovni formuli podprla in nakazala pripravljenost naše države za sodelovanje v posameznih delovnih skupinah. "Za izvajanje mirovne formule je ključno, da ima široko podporo mednarodne skupnosti, še posebej držav Latinske Amerike, Afrike in Azije."

Popoldne bo ministrica obiskala pisarno Ustanove za krepitev človekove varnosti ITF, ki je bila ponovno odprta septembra letos v Kijevu. ITF v imenu Ministrstva za zunanje in evropske zadeve izvaja projekte fizične rehabilitacije in nudenja psihosocialne pomoči žrtvam eksplozivnih ostankov vojne (že od leta 2015). Pisarna ITF Kijev, ki jo podpira ministrstvo, izvaja koordinacijo delovanja s pristojno ukrajinsko ustanovo, to je State Emergency of Ukraine (SESU).