Skoči do osrednje vsebine

Tradicionalni sprejem zlatih maturantov, ki so na maturi dosegli najvišje možno število točk

V Kongresnem centru Brdo se je danes odvil tradicionalni sprejem za diamantne maturante, torej tiste zlate maturante, ki so na letošnji splošni ali poklicni maturi dosegli najvišje možno število točk. Maturante, njihove starše, ravnatelje in svojce sta sprejela Predsednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar in minister za vzgojo in izobraževanje dr. Darjo Felda.
Maturanti v dvorani Kongresnega centra Brdo, med njimi Nataša Pirc Musar in dr. Darjo Felda.

Diamantni maturanti skupaj s predsednico Republike Slovenije Natašo Pirc Musar in ministrom za vzgojo in izobraževanje, dr. Darjem Feldo | Avtor: Ministrstvo za vzgojo in izobraževanje

Na splošni maturi 2023 je najvišje možno število točk doseglo 26 kandidatov, ki  prihajajo iz 16 različnih slovenskih srednjih šol. Na poklicni maturi je najvišje število točk doseglo 107 kandidatov, prihajajo pa kar iz 53 različnih slovenskih šol. Štirje maturanti pa so tisti, ki so najvišje možno število točk dosegli na mednarodni maturi, in sicer na treh različnih šolah.

Podelitvi priznanj letos najuspešnejšim maturantom je sledila glasbena točka, v nadaljevanju pa tudi slavnostni nagovori predsednice Republike Slovenije Nataše Pirc Musar, ministra za vzgojo in izobraževanje dr. Darja Felde in Julije Weiss, ene od zlatih maturantk, ki je na letošnji poklicni maturi dosegla najvišje možno število točk.

Maturante, njihove starše in ostale zbrane v dvorani je prva nagovorila predsednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar. V začetku se je zahvalila staršem in učiteljem, poudarila pa je tudi pomen vsevključujočega kakovostnega izobraževanja, ključno plat trajnostnega razvoja družbe. Čestitala je tudi maturantom in jim zaželela srečo pri nadaljnem izobraževanju in v življenju.

Minister za vzgojo in izobraževanje dr. Darjo Felda je maturantom v svojem nagovoru čestital za izvrsten rezultat in dodal, da ta zagotovo ni stvar naključja, temveč pa večletne marljivosti in predanosti cilju, da na svoji učni poti usvojijo kar največ znanja. Čestital je tudi staršem, nenazadnje pa še vsem učiteljem in ravnateljem, ki po ministrovih besedah z ustvarjanjem spodbudnega učnega okolja prispevajo, da lahko izjemni potenciali zacvetijo.

»Če povzamem, kar pravi pesnik Tone Pavček, vas čaka razgibana pot hribov in dolin, vzponov in padcev, zmag in porazov. Na tej poti lahko izgubljate dneve in leta, moč, voljo, sposobnost, vero, ideale, izgubite lahko celo zagledanost v cilj, ki ste si ga zastavili, upanje, da ga dosežete, a zmeraj se je možno na poti pomladiti, osrčiti in osrečiti. Važno pri vsem tem izgubljanju je, da ne izgubite samega sebe,« je svoj nagovor nazadnje sklenil minister Felda.

Nazadnje je na oder stopila še Julija Weiss, letošnja diamantna maturantka iz celjske Srednje šole za strojništvo, mehatroniko in medije. V uvodu se je za podporo zahvalila staršem in učiteljem, vrstnike pa je nagovorila z nasvetom, da se skupaj zazrejo v prihodnost, saj je ta trenutek le začetek njihove puti. »Ne pozabite, da so diamanti ustvarjeni pod pritiskom in visoko temperaturo in enako je z nami,« je domiselno primerjavo v svojem govoru ponudila Julija Weiss. »Upam, da bomo z znanjem in veščinami naredili svet boljši in stremeli k odličnosti,« je še sklenila diamantna maturantka, ki v prihodnost zre z optimizmom, saj je prepričana, da je ta svetla in obeta veliko uspehov.