Skoči do osrednje vsebine

Poslanica ministra dr. Igorja Papiča ob začetku študijskega leta 2023/2024

V ponedeljek se začenja novo študijsko leto. Ob tej priložnosti je minister za visoko šolstvo, znanost in inovacije v posebni poslanici vsem študentkam in študentom zaželel uspešno študijsko leto.

Videoposnetek poslanice ministra dr. Igorja Papiča si lahko ogledate na spletni strani YouTube.

Spoštovane študentke, spoštovani študenti, spoštovane in spoštovani zaposleni na visokošolskih zavodih,

pred nami je novo študijsko leto, v katerem še posebej pozdravljam brucke in bruce.

Pred vami je eno najpomembnejših obdobij v vašem življenju. Mnogi boste prvič odšli od doma. Posvetili se boste temam, ki vas resnično zanimajo. Način izobraževanja bo drugačen kot doslej.

Študentsko obdobje pa ni samo čas izobraževanja, temveč tudi ustvarjanja novih vezi. V času študija se stkejo prijateljstva, ki pogosto trajajo celo življenje. Izkoristite to obdobje v čim večji meri.

Žal ob začetku študijskega leta ne morem mimo poplav, ki so zaznamovale to poletje in ki so prizadele tudi nekatere študentke in študente. Na Ministrstvu za visoko šolstvo, znanost in inovacije smo zato v interventni zakon vključili ukrepe, ki bodo vsaj malce omilili stisko. Visokošolski zavodi so lahko spremenili pogoje za napredovanje v višji letnik oziroma za ponavljanje letnika. Prav tako je omogočeno podaljšanje študentskega statusa za tiste, ki so bili prizadeti v poplavah oziroma so pomagali pri odstranjevanju njihovih posledic. Ob tej priložnosti se zahvaljujem vsem – študentkam, študentom in zaposlenim –, ki ste priskočili na pomoč.

Vsem pa vam predvsem želim, da vam novo akademsko leto prinese veliko študijskih, raziskovalnih in znanstvenih dosežkov.

Srečno!