Skoči do osrednje vsebine

Na Tednu restavracij tudi rejci in predelovalci mesa pod znamko "izbrana kakovost - Slovenija"

Jesenskemu Tednu restavracij, ki letos poteka pod sloganom »Več okusa za manj ostankov«, se prvič pridružujejo Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP) ter slovenski rejci in predelovalci mesa. Gostinci bodo lahko z znakom »izbrana kakovost – Slovenija« označili jedi iz kakovostnega, slovenskega, certificiranega govejega in perutninskega mesa iz sheme »izbrana kakovost«.

MKGP je konec maja začelo promocijsko kampanjo Vprašajte za meso »izbrana kakovost – Slovenija«, s katero se označba »izbrana kakovost – Slovenija« širi tudi v gostinske obrate. Namen akcije, v kateri sodelujejo slovenski rejci in predelovalci mesa, je spodbuditi goste gostinskih obratov, da povprašajo o izvoru mesa in pri naročanju jedi izberejo slovensko meso. Istočasno pa so gostinci vabljeni k uporabi označevalcev za meso z znakom »izbrana kakovost – Slovenija« ter tako k obogatitvi svoje ponudbe.

Za pridobitev pravice do označbe »izbrana kakovost – Slovenija« mora meso zadostiti strogim pogojem v celotni verigi. Živali morajo biti rojene, rejene in predelane v Sloveniji, krmljene s kakovostno krmo, celoten proces zakola in predelave pa je popolnoma ločen od ostalega mesa, ter zagotavlja 100 % sledljivost. Kampanja poudarja, da izbira mesa z znakom »izbrana kakovost – Slovenija« pomeni zagotovilo za višjo kakovost, slovensko poreklo ter dodaten neodvisen nadzor certifikacijskih organov.

Na tokratnem Tednu restavracij, ki bo med 13. in 23. oktobrom, sicer sodelujejo 103 izbrane slovenske restavracije in gostilne, med njimi tudi 28 restavracij, ki so pred dnevi prejele oznake kakovosti kulinaričnega vodiča Michelin. Z letošnjim sloganom »Več okusa za manj ostankov« organizatorji spodbujajo k zmanjšanju zavržene hrane in odpadkov v gostinstvu. »Že spomladi so sodelujoče restavracije dokazale, da 'brez odpadkov' ni le modni slogan, temveč stalna skrb, da je zavržene hrane in odpadkov v gostinstvu in prehrani čim manj. Jesenski Teden restavracij bo to še podkrepil. Chefinje in chefi bodo skuhali tako okusno, da bodo manj zavrgli, več ponovno uporabili in da njihovi gostje ne bodo nič pustili«, je povedal Uroš Mencinger, kulinarični kritik in selektor Tedna restavracij.

Restavracije bodo rezervacije začele sprejemati v ponedeljek, 2. oktobra, ko bodo na spletnem mestu Tedna restavracij objavile posebne menije po ceni 23, 25 ali 28 evrov, s katerimi bodo predstavile svoje kulinarične zgodbe.

V Tednu restavracij, ki promovira vrhunsko slovensko kulinariko, sodelujejo najboljše slovenske restavracije, ki dvakrat letno - spomladi in jeseni - v desetih dneh v svojih restavracijah predstavijo svoje znanje v treh hodih in po prijazni ceni. S tem slovenski gostinci nagradijo svoje stalne goste za njihovo zvestobo in povabijo nove, da spoznajo vrhunsko kulinariko, ki ni vedno draga.