Skoči do osrednje vsebine

Na Rogli tekmujejo ekipe nujne medicinske pomoči

Na Rogli do sobote, 30. septembra 2023, poteka tridnevno strokovno izobraževalno tekmovanje ekip nujne medicinske pomoči. Uvodni dogodek je obiskala državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Azra Herceg, ki je izrazila podporo takšnemu konceptu usposabljanja in se zahvalila reševalcem, saj sistem nujne medicinske pomoči po njihovi zaslugi še naprej ostaja ključ do reševanje življenj.

Cilj 15. Strokovnega izobraževalnega tekmovanja ekip nujne medicinske pomoči je, da se s čim bolj pristnimi simulacijami kar najbolje usposobi reševalce na dogodke, ki so sicer zelo redki, ampak se vseeno lahko zgodijo. Izkušnje, ki jih ekipe pridobijo, so izjemno dragocene, še posebej ko se znajdejo v nevsakdanjih situacijah, dolgotrajnem kriznem delovanju ali pa v situaciji, ko je ogroženo tudi življenje ekipe.

Državna sekretarka je poudarila, da na Ministrstvu za zdravje že vrsto let podpiramo takšen koncept usposabljanja. »Zavedamo se ogromnega dela organizatorjev, ki ga vlagajo v pripravo. Brez njihove predanosti in ob podori lokalne skupnosti ter služb, ki delujejo v okviru zaščite in reševanja, tega dogodka ne bi mogli izpeljati. Seveda pa noben, še tako urejen sistem ne more dobro delovati brez požrtvovalnih ljudi, ki svojega dela v resnici ne jemljejo samo kot poklic, ampak kot poslanstvo«.

Državna sekretarka Herceg se je na otvoritvi dogodka dotaknila tudi aktualnega stanja na področju nujne medicinske pomoči. V strokovnih krogih in javnosti se že dlje časa razpravlja o nujnosti sprememb na področju organizacije službe Nujne medicinske pomoči (v nadaljevanju NMP). Potrdila je, da prenova sistema NMP ostaja ena od prioritet ministrstva. »Pri tem pa ne smemo pozabiti, da so aktivnosti in sama hitrost vezane tudi na ostala področja zdravstvenega varstva, predvsem na krepitev primarnega nivoja in delovanja NMP v bolnišnicah. Zato se je potrebno vseh sprememb lotiti premišljeno in po korakih«, je dejala.

Ob tem se bo na nivoju vlade sočasno reševala tudi problematika modernizacije Helikopterske nujne medicinske pomoči, ki jo želimo urediti po vzgledu najboljših praks držav Evropske unije. Vlada se zaveda, da je potrebno obstoječi sistem posodobiti in ga urediti v skladu s  standardi, ki veljajo v večini držav  Evropske unije. To seveda zajema nakup plovil, ki se bodo lahko ustrezno opremila in namenila za izvajanje nujne helikopterske pomoči, ureditev in posodobitev infrastrukture v letalskih bazah, ki bodo omogočale hitrejše aktivacijske čase enot in ustrezno organizacijo dejavnosti.

V zaključku je državna sekretarka izpostavila, da sistem NMP, kljub določenim težavam, predvsem zaradi pomanjkanja kadra, dobro deluje, kar se je pokazalo tudi ob zadnji naravni katastrofi. Za ta območja predvidevamo v času sanacije tudi okrepitev delovanja službe NMP, da bodo imeli prebivalci čim bolj normalen dostop do nujnih zdravstvenih storitev. 

O dogodku Sekcija reševalcev v zdravstvu pri Zbornici-Zvezi v sodelovanju s Slovenskim združenjem za urgentno medicino in Dispečersko službo zdravstva Slovenije organizira strokovno-izobraževalno tekmovanje ekip na pobočjih Rogle že od leta 2007. Dogodke podobne narave poznajo tudi v tujini in so marsikje sestavni del razvoja in usposabljanja enot nujne medicinske pomoči. Program dogodka je pripravljen za štiriindvajset ekip nujne medicinske pomoči, ki se pomerijo med seboj.

Državna sekretarka Azra Herceg stoji za govorniškim odrom, za njo je projecirana fotografija skupine reševalcev.
1 / 3