Skoči do osrednje vsebine

Ministrstvo sodelovalo na največji prireditvi »za vse generacije«

Danes se v ljubljanskem Cankarjevem domu zaključuje tridnevni dogodek, s katerim obeležujemo 1. oktober, mednarodni dan starejših, to je Festival za tretje življenjsko obdobje (F3ŽO), ki letos poteka že dvaindvajsetič.
obiskovalci na razstavnem prostoru
1 / 3

Festival je največja tovrstna prireditev za starejše v Evropi, od samega začetka pa je posvečen aktivnemu staranju, izboljšanju kakovosti življenja starejših in uresničevanju solidarnosti med generacijami – ravno zato ves program poteka pod geslom Vsi smo ena generacija!

K pestremu festivalskemu dogajanju je tudi letos z razstavnim prostorom pripomoglo Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP), ki je vsa leta eden najpomembnejših vsebinskih partnerjev festivala, tako v fazi priprav kot izvedbi.

Letos smo na razstavnem prostoru v I. preddverju Cankarjevega doma obiskovalcem predstavljali vsebine, razdeljenih na tri osnovne sklope:

Poklic kmeta -  promocijska kampanja »Lepo je biti kmet«

Danes je sodoben kmet izobražen, inovativen, uspešen in podjeten posameznik, ki razume naravo in je tudi na tekočem s sodobnimi tehnološkimi rešitvami. Čeprav ima poklic kmeta pri nas pogosto slabšalni predznak, je le-ta pomemben del slovenske kulture in zgodovine. A kmečki poklic je zaradi svoje vloge pri pridelavi hrane in dela z naravo spoštovanja vreden in ključen, zlasti danes, ko je vprašanje prehranske varnosti v ospredju.

Ekološko kmetijstvo -  ekološka nagradna igra in kmetije Zveze društev ekoloških kmetov Slovenije

Obiskovalci F3ŽO so na razstavnem prostoru MKGP lahko sodelovali v ekološkem kvizu in nagradni igri tako, da so zavrteli kolo sreče, odgovorili na eno od šestnajstih ekološko obarvanih vprašanj in s pravilnim odgovorom sodelovali v nagradni igri.

Vsak dan sta se bosta predstavljali tudi dve ekološki kmetiji iz Zveze društev ekoloških kmetov Slovenije, ki sta poskrbeli za pokušino njihovih pridelkov ter obiskovalce tako prepričali, da s slovenskih kmetij prihaja najkakovostnejša in najokusnejša hrana.

Mednarodno leto prosa in predstavitev uporabe prosa v prehrani

Proso je bilo med prvimi žiti, ki je bilo vzgojeno in so ga uporabljali kot osnovno živilo. V Sloveniji je bila prosena kaša vsakdanja jed vsaj pet stoletij od srednjega veka dalje. Njegovo vračanje na njive in krožnike je pomemben prispevek k ohranjanju etnološkega izročila, sočasno pa nudi tudi možnost za pestrejšo ponudbo tradicionalnih živil lokalnega izvora in s tem večjo samooskrbo z doma pridelanimi živili. MKGP si zato prizadeva, da postane ta poljščina pogostejša na naših njivah. Predstavitev prosa in uporabo tega izjemnega žita je na F3ŽO predstavljala Kmetija Punčar iz Virmaš pri Škofji Loki.